Scoaterea tatuajelor este un proces serios care ar trebui aplicat cu grija. Tatuajele sunt facute sa fie permanente, deci inlaturarea tatuajelor este practic incercarea de a inversa o procedura permanenta. Astfel, multi chirurgi vor spune ca scoaterea completa este aproape imposibila.
Tatuajele sunt facute prin injectarea pigmentului intr-un substrat al pielii, permitand tusului sa ramana in piele si sa nu fie inlaturat odata cu celulue moarte ale pielii. Iar asta face ca scoaterea tatuajului sa fie destul de dificila.
Exista cateva metode de indepartare a tatuajului, insa niciuna dintre acestea nu este perfecta. De exemplu criochirurgia, in cazul acesteia se ingheata pielea de deasuprea si din jurul tatuajului inainte de a-l scoate, pe cand excizia implica taierea completa a pielii tatuate.
Cu toate acestea, cea mai populara metoda de indepartare a tatuajului de astazi este terapia cu laser, deoarece riscul este relativ mic comparativ cu metoda chirurgicala iar vindecarea este deasemenea mai rapida.
O alta metoda de inlaturare a tatuajului vechi este acoperirea lui, prin aceasta metoda tatuajele vechi nedorite sunt acoperit cu altele noi.
Laserele medicale folosesc un fascicul intens de lumina pentru a inlatura tatuajele, fara sa raneasca celulele din jur. Energia luminoasa poate fi distribuita ca un val continuu de lumina sau in pulsuri, depinzand de tratament si de tipul laserului folosit. Cand particulele de cerneala ale tatuajului absorb lumina de la laser, acesta se distrug in particule foarte mici. Aceste fragmente sunt apoi absorbite prin mecanismul natural de curatare a corpului. Acest proces de curatre dureaza in general cateva saptamani.Particulele mai mari de cerneala au nevoie de mai multe sedinte de tratament.
Inlaturarea tatuajelor cu ajutorul laserului este alegerea multor medici profesionisti in locul altor metode cum sunt excizia chirurgicala, stergerea chirurgicala sau chirurgia criogenica (este folosita pentru tratarea unor tipuri de cancer prin inghetarea si omorarea celulor). Nu este agresiva, iar tintele nu sunt decat particulele de cerneala.
Aceasta metoda nu este dureroasa, a fost comparata ca nivel de durere cu dezlipirea brusca a unei bucati de benda adeziva. Unii pacienti urmeaza acest proces cu o usoara anestezie, insa pentru ei mai sensibili si cu tatuaje mari se foloseste o anestezie locala.
Dupa tratamentul, se va forma coaja pe zona respectiva. Pielea se va decolora putin iar zona din jurul tatuajului se va inrosi si s-ar putea sa se umfle. Dupa aproximativ o saptamana crusta formata va cadea si cum pielea incepe sa se vindecea, tatuajul va incepe sa se stearga. Rezultatele maxime ale tratamentului se vor vedea abia dupa 6 saptamani.
Tratamentul cu laser pentru inlaturarea tatuajului in mod normal nu implica foarte multe riscuri, ocazional hipo-pigmentarea sau albirea pielii va avea loc. Dar culoarea normala a pielii va revenii in 6-12 luni de la terminarea tratamentului de inlaturare. Deoarece tusul folosit la tatuaje nu este acelasi in toate cazurile, unii pacienti pot avea doar o inlaturare partiala, chiar dupa mai multe sedinte.
Numarul sedintelor de tratament pentru rezultatele maxime depind de marimea, locatia si adancime culorii tatuajului. Sedintele ar trebui sa aiba loc o data la 4-8 luni pentru a permite organismului sa curete o cantitate cat mai mare de picment. Sedinta dureaza deobicei intre 10 si 30 de minute. Dupa fiecare sedinta tatuajulu se va decolora tot mai mult in functie de cantitatea de cerneala pe care o inlatura corpul.
Se pot acoperi tatuajele vechi sau nedorite cu unele noi. Insa tineti minte ca aceasta acoperire este foarte limitata deoarece nu se pot bune culori mai deschise peste cele mai inchise fara ca tatuajul cal vechi sa se vada. Tatuajul nou va fi intotdeauna mai mare si mult mai inchis la culoare decat cel vechi pentru a-l acoperi in intregime.
O modalitatea mai usoara si mai ieftina este sa fie facut acelasi simbol cu cel vechi, deci practic sa fie facut inca odata acelasi tatuaj.
Daca doriti sa faceti alt simbol va trebui sa vorbiti cu cel care va va face tatuajul, si sa-l lasati pe el sa hotarasca daca e bun sau nu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu