luni, 4 aprilie 2011

Semnificatii tatuaje (K)

ZEITA KALI

In India , multe mituri si legende nascute de-a lungul timpului au avut scopul de a explica diverse fenomene naturale , modul de constituire al universului si impactul acestora asupra vietii umane.Kali , o Zeita Mama cu aspecte si puteri terifiante , a devenit un simbol al mortii , distrugerii si disparitiei , o divinitate a carei forta poate strica oricand echilibrul universului.


In mod firesc , Kali a ajuns , in timp , sa fie asociata cu pericolul si destramarea ordinii , cu criminalii si elementele care ameninta stabilitatea sociala.

Kali apare , in sculpturi si picturi , intr-o culoare neagra inchisa , simbolizand noaptea care “inghite intreaga existenta”.Ea este infatisata goala , cu exceptia unui sarpe incolacit in jurul trupului ei si purtand o “ghirlanda’ de cranii”.Una din trasaturile ei definitorii este limba rosie iesind din gura intr-un mod agresiv , printre colti ascutiti , inspaimantatori.Fiecare dintre cele patru maini ale zeitei Kali are un rol caracteristic : una poarta o sabie , o alta este inclestata pe capul unui demon , celelalte doua servind pentru infatisarea unor gesturi de neinfricare si conferire a unor binecuvantari.Uneori , cerceii ii sunt sub forma unor copii , iar incheieturile mainilor ii sunt impodobite cu serpi asemeni unor bratari.


Numele zeitei Kali inseamna “timp” , sugerand starea tranzitorie a vietii sau timpul care guverneaza si aduce catre un sfarsit inevitabil toate fiintele.Kali ne reaminteste ca nu putem alunga din minte sau ignora la nesfarsit moartea ca final natural si implacabil.

Kali nu cunoaste teama, ea fiind adesea invocata de cei care cauta sa se elibereze de frica.Spre deosebire de alte zeite mame , nascatoare de viata , Kali este o zeitate simbolizand destramarea si distrugerea vietii.In aceasta calitate , ea este prezenta adesea alaturi de rugurile funerare , impreuna cu sacali si spirite malefice.Credinciosii zeitei Kaili afirma ca , prin cunoasterea tuturor aspectelor vietii , inclusiv a mortii , fricii si distrugerii , ei sunt eliberati de framantarile existentiale si de chingile ignorantei.

In zilele noastre , multi ganditori occidentali o interpreteaza pe Kali ca pe o distrugatoare a egoului si a limitarii adus de acesta in accederea pe trepte superioare ale fiintei.Pentru altii, aceasta divinitate reprezinta un puternic simbol al principiului feminin , care , atunci cand este ignorat , poate deveni incarcat de ferocitate , ducand catre un dezechilibru al energiei cosmice.

In miscarea nationalista de la sfarsitul secolului XIX , Kali a fost o reprezentare a Zeitei Mama , un viguros simbol al Indiei.

Potrivit unor legende stravechi , Kali a aparut pe lume ca o personificare a maniei altor zeitati.Ea l-a provocat pe zeul Shiva la un acces de violenta si distrugere care a facut ca pamantul sa se cutremure , iar dansul ei impreuna cu Shiva a devenit atat de salbatic si nebunesc incat a amenintat insasi stabilitatea universului.

Intr-una din legende se spune ca zeita Kali ,nascuta din fruntea lui Shiva , a fost pe data atat de insetata de sange si lipsita de control incat Shiva , pentru a o linisti , a trebuit sa se aseze la picioarele ei .Din acest motiv , cei ce o venereaza pe Kali, o considera ca o invingatoare a lui Shiva , iar credinciosii celui din urma il vad pe Shiva ca pe singurul zeu capabil sa domoleasca ferocitatea zeitei mortii. Intr-o perspectiva mai echilibrata , Armonia cosmica este atinsa prin uniunea dintre Shiva si Kali.

Kali este responsabila pentru o perioada neagra a istoriei Indiei, in care , in unele regiuni , erau practicate sacrificii umane in onoarea infricosatoarei divinitati
.

PESTELE KOI





Pestele sau crapul Koi , un model traditional in tatuajele japoneze , joaca un rol important in miturile , legendele si povestirile populare japoneze si chinezesti.In astfel de naratiuni , pestii Koi se pot autotransforma gratie propriilor eforturi, fiind capabili sa se ridice de-a lungul cascadelor sau sa se preschimbe in dragoni.Koi este un simbol al perseverentei in fata adversitatilor vietii si al tariei caracterului , putand semnifica si intelepciunea , cunoasterea , longevitatea si loialitatea.

In imaginile tatuajelor , mai ales in combinatie cu o apa curgatoare, Koi simbolizeaza curajul , trecerea peste obstacolele vietii si implinirea telurilor.

Pestii Koi sunt cunoscuti ca pesti ornamentali de peste 2000 de ani.Culoarea lor variaza de la galben si auriu pana la portocaliu.Aceste adevarate bijuterii vii pot avea o mare longevitate si pot fi domesticite , ajungand sa se hraneasca chiar din mana detinatorului lor.Desi durata medie de viata a unui peste Koi este de 15 – 30 de ani , in Japonia a fost mentionata o femela Koi care a murit la respectabila varsta de 226 ani.


In China si Japonia , Pestele Koi este un simbol stravechi al masculinitatii si fortei.Legendele povestesc ca acesti pesti urcau cascada “Poarta dragonului” de pe “Raul galben” din China.Pe parcursul acestei ascensiuni , ei se transformau in dragoni , ca o dovada si o rasplata a succesului stradaniei lor de a se lupta cu forte supradimensionate.
Atunci cand este prins , se spune ca pestele Koi asteapta fara nici o tresarire cutitul care il va spinteca , asemeni unui razboinic samurai in fata spadei.
Raspandirea crapilor Koi de-a lungul intregii Asii este atribuita lui Genghis Han , care se pare ca utiliza acesti pesti ca sursa de hrana pentru razboinici si ii aducea in apele intalnite pe traseul campaniilor de cucerire.

Frumusetea si farmecul pestilor Koi i-a transformat in simboluri populare ale familiei, mai ales in Japonia , unde , cu ocazia Zilei Copiilor , sunt arborate steaguri tubulare sub forma de Koi : un koi de culoare neagra reprezinta tatal, unul rosu mama , cel albastru si alb un baiat , iar cel roz si rosu o fetita.In timpul festivalui japonez al baietilor , fiecare fiu al unei familii este onorat de un steag reprezentand un peste Koi , ca un simbol al maturizarii sub forma unui barbat puternic si hotarat asemeni unui crap Koi.

Nu este o surpriza ca tatuajele pestelui Koi sunt foarte populare pe taramurile in care masculinitatea este pretuita.In Japonia, crapul Koi apare , de obicei, pe antebratul sau gamba tinerilor.Odata cu inaintarea in varsta , ei isi pot tatua pe spate un dragon , ca insemn al transformarii legendare a pestelui Koi in fabuloasa creatura.

KRISHNA
Krishna este una din zeitatile cele mai iubite in hinduism , mai ales datorita faptului ca invataturile sale au darul de a clarifica confuziile create de diversele interpretari ale manuscriselor hinduse.Ca avatar final al zeului Visnu , cuvantul lui Krishna este intotdeuna acceptat ca fiind hotarator.Unele miscari religioase il venereaza, de fapt, pe Krishna ca pe Fiinta Suprema.

Mentionat in textele sacre indiene de peste 5000 de ani , Krishna se dezvaluie sub diferite aspecte si deghizari , in toate acestea el personificand bunatatea , frumusetea sau intelepciunea.In sanscrita , Krishna inseamna “albastru inchis “ sau “ cel atractiv in toate privintele”.Operele de arta antice il infatiseaza pe Krishna cu o piele de culoare albastra si cu o cununa din pene de paun.

In unele tatuaje , Krishna apare sub forma unui copilas stralucind intr-o nuanta de albastru , sugandu-si degetele acoperite de unt.In multe legende stravechi, Krishna este un copil adoptat de ciobani , care isi releva natura divina prin infrangerea unor demoni.Mai tarziu, el este vazut ca iubit (divin) al fetelor mulgatoare de vaci , cantand din fluier si dansand impreuna cu ele sub lumina lunii , o reprezentare simbolizand in hinduism relatia perfecta dintre suflet si Dumnezeu.

Ciobanita favorita a lui Krishna , Radha , este consoarta lui si o zeita extrem de respectata.Dragostea zeului pentru Radha a fost adeseori celebrata in poezia sanscrita si bengaleza.Din aceasta perspectiva , Krishna este un simbol al iubirii.

Miturile si legendele istorisesc nenumarate acte eroice care demonstreaza legatura lui Krishna cu oameni de rand , lucratori sau saraci.Intr-o astfel de povestire , el ucide un sarpe care otravise un rau si provocase, in acest fel , moartea multor pastori.In acest caz , el este un aspect al lui Vishnu , protectorul si aparatorul.Una dintre imaginile celebre ale lui Krishna il infatiseaza daruind lumii textele sacre , Bhagavad-gita.

Ca prieten devotat al zeului razboinic Arjuna , Krishna apare ca o inalta reprezentare a intelepciunii si adevarului.Astfel , Krishna l-a convins pe Arjuna ca razboiul pe care il avea de purtat era doar unul singur.Acest sfat , continut in Bhagavad-gita , a dat bataie de cap multor adepti ai non-violentei.Cuvintele lui Krishna semnifica , de fapt, calauzirea catre o viata dreapta si lupta care trebuie data in timpuri de criza morala.Ele descriu nu numai splendorile , ci si ororile “adevaratei realitati” , si mijloacele de transcendere a dilemelor atunci cand suntem confruntati cu coruperea spiritului uman.Numai in acest fel , echilibrul universului poate fi refacut.

Istorisirile lui Krishna si a altor divinitati indiene incearca sa explice fenomene si mistere care desfid logica si ratiunea.Krishna este considerat in hinduism a fi deasupra oricarei limitatii, dar si supus naturii , asemeni unei fiinte umane. O legenda il descrie in momentul in care fusese capturat de un inamic , ca luand forma unor flacari si dezvaluind intreaga creatie a lumii cuprinsa in el.

Zeitatile din hinduism au o semnificatie simbolica, astfel incat mintea umana poate sa isi parcurga un traseu spiritual fara ele sau trecand dincolo de reprezentarea lor.Divinitatile sunt numai creatii ale mintii si ste necesar sa patrundem dincolo de procesele de creatie si distrugere.De aceea , accderea la adevarul absolut este posibila numai pe calea meditatiei.Spiritualitatea sau hinduismul sunt capabile sa ne aduca pe acesta treapta , care este cu totul in afara limitelor mintii.Mintea este si ea o creatie , fiind supusa decaderii si distrugerii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu