GANESHA
Ganesha , zeitatea zoomorfa cu corp uman si cap de elefant , este una dintre divinitatile cele mai populare din panteonul religios indian.Zeu al succesului si distrugator al obstacolelor , atat materiale , cat si spirituale , Ganesha este divinitatea oricarui om , imaginea lui putand fi intalnita atat in casele saracilor cat si in palatele celor avuti.Ca zeu asociat cu invatatura si comertul , Ganesha este venerat in comunitatile indiene din intreaga lume.
Ca si tatuaj , Ganesha este un insemn al puterii si sansei celor care se pregatesc sa treaca un examen sau care sunt pe cale de a porni pe un nou drum in viata.
Sarpele este o figura frecventa in reprezentarea lui Ganesha , el aparand incolacit la gatul , gleznele sau talia zeului , sau tinut in mainile acestuia.Sarpele , simbol al nevoilor noastre primare , semnifica transformarea energiilor care se ridica de-a lungul ierarhiei energetice a trupului , de la treapta sexului pana la cea a supraconstientizarii.
Ganesha este asociat cu chakra (centrul energetic) plexului solar , un vortex al trasformarii , un spatiu din care se extinde forta divina.
In reprezentarile artistice hinduse , Ganesha este portretizat ca sezand , dansand sau infruntand demonii .In mainile sale ( uneori doua , alteori patru) el tine un rozariu reprezentand continuitatea cautarii cunoasterii si o tepusa sau o secure cu care alunga obstacolele din calea oamenilor si ii indeamna pe acestia pe drumul lor de implinire spirituala.Adeseori , el poarta un lat , necesar in prinderea necazurilor sau dificultatilor care presara viata umana.
Atunci cand apar dulciuri alaturi de Ganesha , ele semnifica dulceata sufletului (atman).Capul de elefant al lui Ganesha este un simbol al lui Atman si al intelepciunii , in timp ce bustul sau sugereaza eterna vibratie a cosmosului (Om).Corpul sau simbolizeaza maya , lumea materiala a iluziei.Burta uriasa a lui Ganesha , prezenta in unele reprezentari populare , contine “oul cosmic” al trecutului , prezentului si viitorului.
Intr-una din legendele referitoare la geneza lui Ganesha , se spune ca atunci cand acesta era mic copil , fiu al lui Shiva si Parvati , s-a ranit grav la cap.Pentru a fi salvat trebuia sa I se inlocuiasca capul , iar prima fiinta disponobila care a aparut in acele momente a fost un elefant.
Mitologia hindusa povesteste cum inteleptul Vyasa i-a cerut lui Ganesha sa transcrie textele sacre Mahabharata.Inainte de a i se dicta , Ganesha a insistat , insa , sa fie facut sa inteleaga semnificatiile adanci ale acestor invataturi.Din aceasta cauza , Ganesha a devenit respectat ca un zeu al educatiei.Totodata , el este un simbol al straduintei etice constiente.
Divinitate a prudentei si intelepciunii, Ganesha este asezat la loc de cinste in domeniul afacerilor.Binecuvantarile sale sunt cautate de catre cei ce se implica in tranzactii , urechile sale mari reprezentand bunavointa lui de a asculta rugaciunile credinciosilor sai.El este onorat la inceperea ritualurilor religioase si inainte de inceperea unei lucrari implicand scrierea sau invatatura.
Ganesha este cunoscut nu numai pentru inlaturarea obstacolelor , ci si pentru crearea lor , in scopul de a amana sau impiedica o actiune paguboasa sau periculoasa.
Zeul Ganesha este respectat , de asemeni , ca distrugator al mandriei , vanitatii si egoismului.El este asociat cu culoarea rosie si cu parfumul de lemn de santal.
GARGARITE
Gargarita este asociata , in culturile de pe intregul cuprins al lumii , cu norocul si sansa.
Pentru taranii din Franta si Anglia , ea era un semn al vremii bune.
In Suedia si in alte regiuni europene , intalnirea unei gargarite reprezenta noroc in aflarea iubirii adevarate.
In unele culturi asiatice , se crede ca gargarita intelege limba oamenilor si este binecuvantata de catre Dumnezeu.
In Europa medievala , intr-o perioada in care o invazie de insecte afecta culturile agricole , taranii au cerut ajutorul Fecioarei Maria.Legenda spune ca , in scurt timp , au aparut gargaritele , care au devorat toate insectele daunatoare si au salvat , in acest fel , recoltele.Drept urmare , taranii au inceput sa numeasca gargaritele “ Gandaceii Doamnei Noastre” , si apoi , “Gandaceii Doamnei” (Lady Beetles).(De aici , se spune , provine numele actual al gargaritei in limba engleza , “Ladybug”= “gandacul doamnei”).In aceasta superstitie , aripile rosii ale gargaritei reprezinta mantia fecioarei Maria , iar punctele negre semnifica bucuriile si necazurile mamei lui Isus.
Iata alte cateva cateva superstitii populare despre gargarita :
-O gargarita care se aseza pe o persoana ii aduce acesteia noroc.
- Cand o gargarita “aterizeaza” pe un bolnav , ea are darul de a-i alunga acestuia boala.
- Daca o gargarita coboara pe mana unei femei recent maritate , numarul de puncte negre de spatele insectei va reprezenta numarul de copii pe care ii va avea femeia.
- Gasirea unei gargarite este un semn de noroc ( cu cat mai rosie gargarita , cu atat mai mare norocul).
- O gargarita asezata pe hainele tale , prevesteste ca iti vei schimba in curand garderoba.
- Numarul de puncte negre de pe aripile unei gargarite semnifica numarul de luni fericite pe care le mai ai de trait.
- In folclorul din SUA , daca prinzi o gargarita care iti zboara prin casa , trebuie sa ii numeri punctele negre , afland , in acest fel , cati dolari vei gasi in curand.
- Daca o gargarita ti se aseaza pe mana si , apoi , isi reia zborul , inseamna ca ve fi vreme buna in urmatoarea duminica.
- Omorarea unei gargarite aduce necazuri si ghinioane.
- Pentru a afla din ce directie va apare iubituil viselor lor , fetele prindeau o gargarita si apoi , o eliberau cantand : “Gargarita , gargarea / Zboara la iubirea mea”.
Gargarita este unul din insemnele americane pentru Delaware, Massachusetts, New Hampshire, Tennessee si Ohio.
GARGUI/GRIFONI
Modele de tatuaje din ce in ce mai populare , garguii sunt cunoscuti mai ales ca ornamente arhitecturale specifice Evului Mediu.Exista credinta ca hidosenia si aspectul lor grotesc au potentialul de a alunga spiritele rele , protejand , in acest fel , cladirile si pe ocupantii acestora.Figurile garguilor actionau asemenea unor amulte sau talismane de protectie.
Oamenii din Evul Mediu pretindeau ca apa de ploaie scursa de pe acoperisuri se transforma in apa sfintita atunci cand iesea din gurile garguilor.Aceste figuri umanoide erau inzestrate , de obicei, cu gheare , ciocuri , coarne , aripi, cozi , si solzi.Cuvantul “gargui” provine din limba latina , avand semnificatia de “gat” sau “inghitire”.
In Egiptul antic , garguii erau folositi ca vase ceremoniale de spalare amplasate pe acoperisurile templelor.
In Grecia antica , fantanile din marmura din care tasnea apa aveau adesea forma unor capete de lei.
Garguii au aparut , in special , ca decoratiuni ale catedralelor europene medievale.
Nu toti garguii sunt folositi pentru preluarea apei de pe acoperisuri.Unele dintre aceste sculpturi au o functiune pur ornamentala , fiind numite adesea “himere”.Himerele sunt animale mitice intalnite in mai multe culturi stravechi (Grecia , Egipt , Persia , China) , ele fiind compuse din combinatii ale trasaturilor unor diferite animale.
Una din cea mai vestite himere este grifonul , legendara figura cu corp de leu , cap si aripi de vultur.Grifonul a fost un motiv popular in heraldica si blazoane , intrucat atat leul cat si vulturul erau considerate a simboliza nobilimea.
Asemeni tatauajului reprezentand un craniu uman , tatuajele cu gargui sau grifoni inglobeaza o componenta majora de protectie.Imaginile inspaimantatoare ale acestor tatuaje sunt considerate a avea darul de a alunga spiritele rele sau fortele malefice care stau mereu la panda.
GECKO (SOPARLA)
Soparla gecko este un model de tatuaj foarte popular in universul bogat al tatuajelor tribale polineziene.
Vazut ca posesor al unor puteri supranaturale , in jurul lui gecko plueste o aura de teama si respect.Polinezienii cred ca atunci cand un gecko verde “rade” in fata unui om, aceasta este o terbila prevestire a unor boli si a ghinionului.
Asemeni capacitatii soparlei de a se separa de coada pentru a scapa de un pericol , totemurile soparlei semnifica principiile renuntarii la ceea ce nu este vital pentru noi , in scopul autoprotectiei sau a conservarii fiintei.
GHEISE
Cuvantul japonez “gheisa” inseamna “persoana de arta” ; o adevarata gheisa se spune ca ca isi traieste viata asemeni unei opere de arta.Pentru occident notiunea de gheisa este incarcata de mister si ambiguitate.Machiajul de culoare alba , asemeni unei masti , ii ascunde orice emotie , peruca traditionala neagra ii este impodobita cu clopotei , iar corpul micut este infasurat strans intr-un kimono frapand prin culori si croiala , legat cu un brau larg (obi). In sandalele-i micute , picioarele ei acoperite cu ciorapi albi isi arata gratia in pasi mici , negrabiti.Culoare consacrata a gheisei , rosul este regasit in matasea fina a chimonoului ei.Se crede ca rosu simbolizeaza fertilitatea , iar purtarea unei lenjerii intime stacojii este esentiala pentru sanatatea organelor reproductive.Rujul gheisei, de asemeni de culoare rosie , era confectionat din petalele stacojii ale florilor.
Tatuajele reprezentand gheise au aparut in modele populare pe brate si pe tors , atat la femei cat si la barbati.Cu toate acestea , acest tip de tatuaj nu este des intalnit in Japonia , tara in care gheisa si arta ei specifica sunt considerate doar ca atractii turistice sau reminiscente ale trecutului.
In perioada feudala veche, barbatii din Japonia se imbracau cu vestminte femeiesti , isi pictau cu alb fetele si dansau pentru samurai si nobili. Cateva secole mai tarziu , aceste practici au devenit atat de populare incat femeile au inceput sa ia parte la dansuri.In secolul XVIII , gheisele si-au castigat o mare popularitate printre barbatii bogati , aflati pe treptele inalte ale ierarhiei sociale.Extrem de costisitoare , serviciile unei gheise aduceau distractie si relaxare pentru clientii si invitatii de seama ai acestora , din casele de ceai exclusiviste din Kyoto.
O adevarata gheisa trebuie sa parcurga multi ani de invatatura , iar o astfel de educatie era foarte costisitoare.Tanara ucenica , numita “ maiko” , era initiata in manuirea instrumentelor muzicale traditionale si in executarea dansurilor stravechi.
Cantatul , caligrafia , poezia , ceremonia ceaiului , aranjamentul florilor si servirea corecta a bauturilor constituiau , de asemeni , domenii pe care trebuia sa le stapaneasca.Maiko era instruita cum sa asculte conversatia clientilor si stapanilor ei , cum sa se alature acesteia si cum sa onoreze un cod al tacerii asupra lucrurilor pe care le auzea.Succesul unei gheise depindea de talentul , sofisticarea , frumusetea si abilitatea ei de a se supune etichetei.
Viata personala a unei gheise era separata sever de casa de care apartinea aceasta.Desi i se permitea sa aiba un stapan / patron , de obicei un barbat bogat care isi putea permite o costisitoare amanta sau “danna” (iubita) , o gheisa nu era niciodata angajata pentru favoruri sexuale. Nu era ceva un lucru iesit din comun ca o gheisa sa ramana virgina toata viata .In ciuda legendelor occidentale , viata unei gheise era plina de responsabilitate si total nepotrivita unor relatii amoroase diverse.
In timpul anilor 1930 , pe masura ce Japonia s-a angajat in industrializare si a incepu sa adopte valorile si tendintele occidentale , casele gheiselor au fost considerate ca un obicei de moda veche.Apoi, dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial si ocupatia americana asupra Japoniei , lumea exclusivista a gheiselor a fost spulberata intru totul.Traditia gheiselor a fost adeseori gresit interpretata ca fiind una de natura sexuala , pentru ca ea se desfasura in spatele unor usi inchise.Totodata , confuzia a fost sporita de unele prostituate care au “imprumutat” prestigiul gheselor in scopul cresterii veniturilor lor profesionale.
Desi metodele traditionale de instruire a gheiselor continua sa fie prezente in Japonia , aceasta invatatura specifica este voluntara si este mult redusa in durata si continut.Casele gheiselor sunt extrem de putine , sunt foarte costisitoare , fiind rezervate in special turistilor.
Ca model de tatuaj , gheisa reprezinta simbolul expresiv al fiintei feminine , al puterii si misticii ei.Asemeni unei rare flori de orhidee , ascunse adanc in hatisurile junglei , gheisa este vestita pentru frumusetea ei, dar si pentru inaccesibilitate , fiind invaluita in visare , mit si aspiratie.
In unele tatuaje , gheisa este numai o parte a unei largi scene , in care poate apare un samurai venit in ajutorul ei , un dragon sau un demon.
GHINDE
Ghinda , apreciata pentru potentiala ei forta si fecunditate , este un raspandit simbol al regenerarii.Micul fruct din care apar semetii stejari, ghinda a fost privita in diferite culturi ca avand calitatile fertilitatii si rabdarii , ca o metafora a celor mici ambitionati de perseverenta realizarii unor proiecte marete.
In culturile stravechi , ghinda era un talisman de aparare impotriva spiritelor rele .
In Britania , purtarea unei ghinde garanta o viata lunga , norocul si calauzirea celor rataciti.Vechiul folclor englezesc proclama ca o femeie care purta asupra ei o ghinda era ferita de aparitia ridurilor.
Pentru Thor , zeul norvegian al tunetelor , stajarul era un copac sacru intrucat rezista loviturilor fulgerelor.Drept urmare , ghinda a devenit asociata cu protectia impotriva fulgerelor.
Motivul ghindei a fost gasit in statui si sculpturi antice , precum cele care o infatisau pe Artemis , zeita greceasca a vanatorii, sau pe Diana , echivalenta ei romana.Zeitele celtice erau atasate de ghinde datorita asocierii acestora cu fertilitatea si nemurirea.
In Anglia , stejarul si fructul sau , ghinda , au fost motive populare ale heraldicii, ca simboluri ale vechimii si puterii.Infatisata alaturi de frunzele de stejar , ghinda reprezenta o noua evolutie sau dezvoltare.
Apreciata de familiile regale , ghinda era prezenta in broderii si in modelele tesaturilor pentru haine , ca simbol al vietii si fertilitatii.
Druizii credeau ca stejarii sunt locuinte ale zanelor , elfilor si altor fapturi magice
Pentru indienii americani , ghinda reprezenta un aliment de baza in perioadele de lipsa a hranei. In Japonia , Coreea si Europa , ghindele erau inmuiate pentru a elibera taninul , si apoi uscate in vederea consumarii ca hrana.Legenda spune ca in Anglia anilor 1600 , sucul din ghinde facea parte dintr-o cura de vindecare a betivilor cronici.
In multe modele de tatuaje , ghindele sunt asociate cu veveritele.Un alt motiv popular de tatuaj este constituit dintr-o cununa de frunze de stejar si ghinde , un insemn stravechi al belsugului.
Un tatuaj reprezentand o pereche de ghinde semnifica ca posesorul acestuia este strans atasat de o credinta sau de o alta persoana.
GHITARI
Tatuajele reprezentand ghitari sunt apreciate de muzicieni .Modelele cu ghitari electrice sunt preferate de iubitorii muzicii rock , in timp ce acelea cu ghitari acustice sunt alese de amatorii de muzica country , folk sau muzica clasica.
Asemanatoare ghitarei , lauta si banjoul sugereaza istoria romantica a trubadurilor .
In timpurile in care lipseau cartile sau audienta era lipsita de educatie , muzicienii erau detinatorii unui larg repertoriu de cantece si istorisiri , ei reprezentand cronicarii anonimi ai popoarelor si culturilor .Viata unui cantaret , era dificila , fiind totodata invaluita in aura poeziei, iubirii si libertatii.
GIRAFE
Girafa este un simbol al Africii , singurul continent al Terrei care gazduieste acest magnific animal.
Ca model de tatuaj , girafa poate reprezenta activismul unei persoane privitor la viata salbatica pe cale de disparitie sau referitor la mediul inconjurator , in general.Animal extrem de bland , girafa poate fi si un simbol al convietuirii pasnice.
Ca si ghid spiritual , girafa reprezinta puterea viziunii , intrucat este capabila sa priveasca in toate directiile.Cu picioarele pe pamant si cu capul in ceruri , girafa simbolizeaza echilibrul castigat prin adoptarea unei perspective largi, atotcuprinzatoare.
Desi este un animal docil , girafa a devenit in timp asociata cu puterea militara.In vremurile stravechi , ea era daruita imparatilor si regilor de catre ambasadori ce doreau sa castige favoruri si prestigiu politic.In Persia, in secolul XIV , o girafa a fost data in dar cuceritorului Tamerlane de catre sultanul Egiptului.Un imparat chinez , caruia ii fusese daruita o girafa din partea unor calatori intorsi din Africa, a considerat acest animal ca pe un simbol favorabil , asemanator miticului unicorn.
De asemenea , girafa este recunoscuta ca un simbol al pacii si intelegerii dintre rivali.
Iulius Cezar , la intoarcerea sa triumfala din Africa , a marsaluit pe strazile Romei in compania unei girafe si a unui elefant.
In Italia medievala , puternica familie Medici a fost portretizata de catre pictorul Vasari , de asemenea , alaturi de o girafa.De altfel , exista in Italia un oras numit Giraffa , care etaleaza magnificul animal ca un simbol al “contradei” sale. Contradele erau districte care , in perioada medievala , furnizau trupe pentru apararea impotriva oraselor-stat ostile.
In conceptia unor triburi africane precum bosimanii si Sotho , constelatia Crucii Sudului este vazuta ca o girafa.Conform traditiei, atunci cand aceasta constelatie coboara in ceruri, plutind deasupra coroanelor copacilor , inseamna ca a sosit vremea insamantarii campurilor.
GNOMI
Gnomii sunt spiridusii rautaciosi din mitologia nord-europeana.Asemeni trolilor , le place sa traiasca sub pamant , fiind , potrivit legendelor sudeze , pazitori ale comorilor minerale. In aceasta postura , ei pot fi intalniti in cariere si mine , avertizandu-i , uneori, pe mineri asupra pericolelor iminente.
In jurul anilor 1850 , gnomii au inceput sa apara in gradinile germane sub forma unor figurine din teracota.Intrucat erau considerati a fi fiinte sarguincioase , prezenta lor in gradini era considerata benefica , mai ales noaptea , cand , potrivit credintei populare , prindeau viata si erau gata sa acorde o mana de ajutor oamenilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu