duminică, 3 aprilie 2011

Semnificatii tatuaje (C)


CIOARA










Tatuajele reprezentand o cioara pot avea diverse semnificatii , reprezentand o multitudine de aspecte profane sau spirituale.

Reputatia acestor pasari nu este tocmai “nepatata” , poate si datorita faptului ca in Europa ele au fost considerate ca semne ale nenorocului.Chiar daca in unele culturi vechi ele erau respectate ca pastratoare ale legilor sacre , ciorile sugereaza de obicei latura intunecata , necunoscuta , si , de aceea , inspaimantatoare a lumii.

Superstitia ciorii ca semn rau poate sa isi aiba radacinile in faptul ca aceste pasari se hranesc cu lesuri sau in credinta ca nu se ingrijesc de puii lor.Din acest punct de vedere , Biblia nu a contribuit la o imagine mai pozitiva a ciorii , intrucat , in povestea lui Noe , aceasta pasare nu reuseste sa descopere uscatul mult dorit de dupa potop.Vestea buna este adusa de porumbel , devenit un simbol al pacii ( cu o creanga de maslin in cioc) dar si o emblema a pactului omului cu Dumnezeu.

Miturile grecesti relateaza despre zeita Athena pedepsind cioara pentru ca era o purtatoare de vesti proaste , interzicandu-i accesul in Acropolis si transformand-o dintr-o pasare alba in una neagra.

Pentru celti , cioara era un semn al mortii si conflictului.In Anglia , vederea unei ciori solitare era un avertisment al nenorocului , croncanitul ei anuntand vreme rea.O cioara care croncanea de trei ori la rand in vreme ce zbura deasupra unei case vestea sosirea mortii.
In Irlanda , ciorile adastand in ramurile unui copac , fara a-si face cuib in el , erau considerate a fi suflete din purgatoriu.

In Evul Mediu, vrajitoarele foloseau piciorul unei ciori pentru a face incantatii de moarte , iar in Rusia se credea ca vrajitoarele se pot transforma in ciori sau corbi.
In Asia , in miturile chinezesti si japoneze , cioara era un simbol al iubirii , in special al celei filiale.Intr-o legenda chinezeasca , cioara devine nu numai un simbol solar , ci insasi soarele.Ca simbol al soarelui , cioara reprezinta principiul creator.

Pentru popoarele nomade , mai ales pentru cele care se ocupau de vanat , vederea ciorii la orizont indica adesea prezenta unor turme de animale .Aceste pasari erau privite , asadar , ca o reprezentare a prosperitatii si hranei .
In culturile sedentare , agrare , ciorile nu erau binevenite , ca producatoare de pagube asupra culturilor , pentru alungarea lor folosindu-se “sperietorile de ciori”.

In cea mai pozitiva reprezentare , cioara era un insemn al transformarii.In traditia indienilor americani , cioara este o pasare inzestrata cu talente supranaturale , asemeni coiotului .Ea este respectata ca un magician ce isi poate schimba forma , destinat sa invete fiintele umane cum sa isi duca traiul.Unele triburi amerindiene atribuiau ciorii rolul de a apara scrierile sacre ale Marelui Spirit.

Alte trasaturi ale ciorii includ cunoasterea , elocventa, profetia , indrazneala , priceperea si viclenia , amagirea si furtisagul.

Binecuvantata cu lipsa simtului timpului , cioara poate trai simultan in prezent , trecut si viitor .Inzestrata cu astfel de calitati ,ea poate naviga nestingherita intre lumea intunericului si cea a luminii.In traditia poporului Athapaskan din Alaska , cioara este considerata ca o creatoare a lumii , ea avand si menirea de a calauzi sufletele de-a lungul calatoriei finale catre intuneric.
Alegerea unui tatuaj reprezentand o cioara poate reprezenta aspiratia catre o natura mistica , sau catre largirea orizontului spiritual.
 COCOR

In intregul Orient Indepartat , cocorul este considerat o pasare care aduce noroc , fiind cunoscut sub numele de “pasarea fericirii” , “cocorul divin” sau “pasarea pacii”.In Japonia , dupa al doilea razboi mondial , cocorii din origami au devenit un simbol al pacii si sperantei.Ca model de tatuaj , cocorul poate simboliza gratia, intelepciunea, pacea si iubirea de viata.

Dupa unii , cea mai veche pasare de pe pamant , cocorul a captivat imaginatia omenirii prin frumusete , longevitate si inteligenta.

Una din cele mai mari varietati din aceasta specie , cocorul japonez , cu o coroana rosie amplasata peste un penaj alb , masoara aproape 1,5 metri in inaltime si are o deschidere a aripilor de peste 1,8 metri.El a inspirat legende in care ii protejeaza pe cei slabi sau vulnerabili cu aripile sale , sau poarta oamenii pe inaltele taramuri spirituale.Intr-o povestire , se spune ca un discipol al lui Confucius a salvat de la moarte un cocor , pentru ca apoi , pasarea sa se reintoarca la el insotita de perechea ei , fiecare aducandu-i in cioc cate o perla.

Cocorul era pasarea lui Apollo , zeul soarelui , in dansul ei considerandu-se ca sarbatoarea insasi viata.
Dintre toate pasarile pamantului , cocorul este singura care zboara fara oprire intre destinatii.
Sosirea si plecarea cocorilor sunt semne certe ale sosirii primaverii, respectiv a toamnei.


 COCOS
 Vestitorul zorilor unei noi zile , cocosul este simbolul universal al rasaritului soarelui , al reinnoirii , reinvierii si salvarii spirituale.
Pe de alta parte , cocosul este o reprezentare comuna a principiului masculin.Viril , aparator al cardului de gaini , ambitios , curios , increzator in sine si curajos , cocosul apare si ca o reprezentare a credintei sau angajamentului.

In zodiacul chinezesc , cocosul este considerat un muncitor perseverent , hotarat si judicios in a face alegeri , adeseori animat de propriul sau punct de vedere.Din aceasta cauza , cocosul este vazut de altii ca fiind laudaros.Cocosii sunt visatori innascuti, mai mult decat atenti cu imbracamintea lor care , uneori , ajunge in pragul extravagantei.Cei nascuti sub acest semn reusesc , de obicei , in viata ca publicisti, militari , calatori sau patroni de restaurante.

Una din primele aparitii mitologice ale cocosului a fost zeul Abraxis , o divinitate prezenta atat in Grecia cat si in Egipt , infatisata cu un cap de cocos si un corp de sarpe.Abraxis era un simbol al soarelui dar si al intunericului , un paradox primar salasuind intr-o entitate unica.Amuletele Abraxis erau purtate ca mijloace de protectie.

In unele superstitii crestine se spune ca fantomele sau spiritele celor morti dispar la cel dintai cantat al cocosului.

Metaforele religioase , referitoare la glasul cocosului ca un instrument de alungare a spiritelor rele si avertizare a necredinciosilor , abunda pe cuprinsul intregii Europe.
Cocosul indicator al directiei vantului , amplasat pe acoperisul multor biserici occidentale , a fost asociat cu credinta, vigilenta si autoritatea papala.
De asemeni, cocosul a fost asociat cu Petru , discipolul lui Isus.Atunci cand Petru si-a rostit juramantul de fidelitate , Isus i-a spus ca dupa cel de-al treilea cantat al cocosului isi va trada Domnul.In mod ironic , dupa moartea si reinvierea lui Isus , Petru a devenit conducatorul bisericii crestine.

In Orientul Indepartat , imaginea cocosului era pictata pe usile caselor , ca simbol al protectiei.In simbolistica Hindu , cocosul rosu vesteste intelepciunea , deschiderea catre luminia si a spirit .
In Japonia , exista un mit despre cocosul care o cheama pe zeita soarelui sa iasa din pestera ei , pentru a darui lumina muritorilor.

In miturile celtice , strigatul rasunator al cocosului avertiza zeii asupra pericolului ; totodata , el era mesagerul lumii subpamantene , care conducea sufletele spre taramurile de dupa moarte.
In unele obiceiuri stravechi , manacatul cocosului era interzis ; pe de alta parte , in traditiile antice europene si celtice , el era o pasare favorita oferita ca jertfa in sacrificiile din timpul riturilor recoltei , sangele lui fiind daruit sau inapoiat pamantului.

Cocosul este emblema neoficiala a Frantei , el avand radacini profunde in traditia galilor din antichitate , cand , datorita legaturii sale stranse cu zeita mama , devenise un simbol al nasterii si fertilitatii.
Asocierea lui cu curajul , vigilenta , vitejia si dragostea pentru viata l-au transformat intr-unul din insemnele populare ale revolutiei franceze , cocosul aparand pe steagul primei republici de la sfarsitul anilor 1700.
Cuvantul latin “gallus” inseamna atat “gal” , cat si “cocos” , lucru care a inlesnit adoptarea cestui simbol ca o emblema a Frantei.Regasita pe sigiliile guvernamentale , imaginea cocosului a fost simbolul rezistentei franceze din cel de-al doilea razboi mondial.

O legenda din Kenia descrie un mare cocos rosu care locuieste in ceruri si care provoaca fulgerele atunci cand isi agita aripile , si tunetele , atunci cand isi slobozeste strigarile.
Inainte de aparitia ceasurilor, cocosul avea statutul de “masurator regal al timpului” in monarhiile din Coreea antica.
Pentru babilonieni , cocosul era un simbol solar , si era asezat pe un altar inainte de inceperea jertfelor consacrate zeului soare.

Laudarosenia , aroganta , ambitia si emfaza cantecului sau , i-au adus cocosului o faima negativa in folclor si literatura.

Creasta si gusa lui rosie , in contrast cu albul penajului , l-au transformat pe cocos intr-o tema favorita a artistilor plastici.In China , aceasta roseata caracteristica i-a adus atributul de simbol al toamnei si al apusului de soare.

 SEMNUL COCOSULUI IN ZODIACUL CHINEZESC


Persoanele aflate sub semnul zodiei cocosului sunt nascute in anii : 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017.

“Cocosul” este un lucrator harnic , animat de istetime si forta a deciziei in lucrurile in care se angajeaza.Adesea , el se ghideaza dupa idei proprii , neinfluentate de cei din jur.Din aceasta cauza , din perspectiva celorlalti , el poate apare ca o persoana laudaroasa.”Cocosul” este un visator si o individualitate care straluceste printr-o vestimentatie adesea extravaganta.Oamenii nascuti in zodia cocosului au succes ca militari , publicisti , calatori si patroni de restaurante.


COD DE BARE

Codul de bare este un sistem de inventariere si verificare a pretului , operat printr-un scaner optic de citire a unei serii de linii verticale specifice unui anumit produs.Sistemul a fost inventat si utilizat pentru prima oara in anul 1950 , avand scopul de a stimula cresterea randamentului industrial si a productivitatii muncitorilor.Intr-un timp foarte scurt , codul de bare a devenit raspandit si folosit in intreaga lume.

Utilizarea codului de bare ca model de tatuaj are o intentie ironica , fiind un avertisment asupra riscului ca fiintele umane sa devine ele insele niste simple produse.
Codul de bare poate fi , totodata , un protest impotriva globalizarii si uniformizarii , a unei lumi in care toti oamenii poarta aceleasi haine, asculta aceeasi muzica si foloseste aceleasi produse.

Asemeni simbolului anarhiei , codul de bare este un motiv popular al tatuajelor fanilor muzicii punk.



CORABIE (CU PANZE)

 Tatuaj foarte raspandit in randul marinarilor si navigatorilor , corabia cu toate panzele umflate de vant , avand in fundal nori sau pescarusi , era desenata , intr-un format mare , pe piept sau pe spate , o varianta mai mica fiind preferata pe brate sau umeri.

Atunci cand un tatuaj cu o corabie era executat pe piept sau pe spatele corpului , el era de obicei incadrat de o funie , dedesupt fiind desenata o inscriptie cu cuvintele “Legat de casa” (Homeward Bound).Acest tatuaj era facut ca un simbol al mandriei de a face parte din tagma navigatorilor , avand , totodata, rolul unei amulete care il asigura pe marinar ca se va intoarce acasa.

In diversitatea de tatuaje ale marinarilor , un tatuaj simplu infatisand o corabie cu panze semnifica faptul ca marinarul respectiv a trecut prin Capul Horn , una din cele mai inospitaliere , periculoase si temute zone ale oceanelor.

O varianta macagra a tatuajelor “Legat de casa” si “Corabia cu panze” este “Mormantul marinarului”.Acest model de tatuaj infatiseaza un vas scufundandu-se in valuri , cu prova sfaramata de stanci si cu o imensa gaura in corpul navei.Asemeni tatuajelor craniilor sau demonilor , acest tip de tatuaj are rolul unui talisman de protectie.


CORB

Printre indigenii din America , corbul este un totem puternic , un protector si o calauza spirituala.Capacitatea lui de a-si schimba forma si rolul sau de mesager l-au adus la rangul unui simbol al transformarii.Penajul sau negru precum carbunele sugereaza vidul , taina si misterul.
Corbul este , insa , un simbol solar .Un corb mitic a adus soarele umanitatii , aceasta pasare devenind astfel un insemn al luminii.

Conform legendei , corbul a daruit oamenilor si stelele , luna , apa proaspata si focul , furandu-le pe toate de la paznicul lor , Vulturul gri.Penele odata albe ale corbului au fost innegrite de fumul provenit din focul pe care l-a purtat in cioc pentru oameni.
Inteligenta corbului a atras adesea de partea lui admiratia.Zeul antic norvegian , Odin , este descris ca avand doi corbi in loc de ochi si urechi , unul dintre ei simbolizand gandirea , iar celalalt , memoria.

Pentru irlandezi , corbul era asociat cu razboiul.In mitologia creata in jurul regelui Arthur , unul din cavalerii sai conducea o armata formata din corbi.
Ca puternic ghid spiritual , corbul era considerat un pastrator al secretelor.El era asociat cu lumea secreta a farmecelor si magiei.

In Europa , corbul a fost o reprezentare populara a nenorocirii si mortii.Intr-o veche legenda engleza , se spune ca atunci cand corbii vor zbura din turnul Londrei , natiunea va fi sortita pieirii.
Pe de alta parte , corbul era considerat un mediator intre viata si moarte.

Pentru fanii scriitorului Edgar Allan Poe , si nu numai , tatuajele reprezentand un corb sunt extrem de populare.Penele negre si aspectul enigmatic al corbului simbolizeaza misterul , ocultul si secretele intunericului.Departe de a fi avar cu ceea ce poseda , corbul impartaseste cunosterea celor care respecta intelepciunea lumii antice.Vindecarea , cugetul , recunostiinta si afectiunea sunt , toate , calitati asociate cu corbul.

Pentru Haida , un popor indigen de pe coasta de vest a Canadei , creatia umanitatii a avut loc datorita interventiei corbului.Conform legendei, el a reusit , prin negocieri , sa aduca impreuna masculii si femelele unei specii magnifice de moluste marine , din impreunarea carora a luat nastere omenirea.Prin acesta fapta , corbul si-a capatat renumele de mijlocitor in dragoste.Cantecul lui, se crede , este incarcat de tentatii subtile , in special de natura sexuala.

Corbul are talentul innascut de a imita sunetele facute de alte animale , si chiar de oameni , o abilitate care i-a adus faima de intermediar al inaltarii constiintei la nivele superioare.Simbol al schimbarii si initierii, calauza lui spirituala este de multe ori asociata cu invatatura si dragostea de cunoastere.


COROANA

Coroana , asemeni sceptrului , este un simbol al puterii si autoritatii regale.

In traditia crestina ghirlanda de spini purtata pe cap de Isus , in timpul patimilor sale incheiate cu crucificarea , este cunoscuta sub numele de “coroana de spini”.Momentul culminant al incoronarii unui nou monarh are loc atunci cand i se pune acestuia coroana pe cap .

Atunci cand este combinata cu o cruce , coroana semnifica “victoria”.Multe familii regale din Europa au incorporat crucea crestina in insemnele lor , subliniind asftfel ca autoritatea monarhului este de origine divina si ca acesta este calauzit in tot ce face de catre vointa lui Dumnezeu.

Ca simbol al unui tatuaj , coroana semnifica dreptul unei persoane de a fi la conducere.Ea simbolizeaza , totodata , suveranitatea sau independenta unei persoane care este stapana pe propria viata , pe propriile fapte , ganduri si sentimente.



CRAB

Crabul este un simbol lunar , posibil datorita faptului ca isi schimba cochilia la fel cum luna isi schimba fazele.De asemenea , crabul este asociat cu principiul feminin , cu oceanul si maternitatea.

Crabul este cel de-al patrulea semn al zodiacului.Locul sau pe bolta cereasca a aparut in urma muscaturii pe care i-a administrat-o lui Heracles , atunci cand eroul se lupta cu Hidra.Datorita interventiei lui , Heracles l-a strivit sub picioare , insa Hera, zeita mama aflata atunci in disputa cu eroul , l-a onorat pe crab pentru curajul sau , plasand crustaceul pe cer sub forma constelatiei Cancerului .

Unii oameni pot fi asemanati crabului, intrucat sub aspectul exterior dur ascund un suflet vulnerabil.Adeseori, capacitatea emotionala aflata sub o carapace puternica poate dezvolta puternice abilitati de lider.O persoana care are tendinta de a se izola intr-o locuinta comoda , alaturi de un partener care ii apreciaza simtul de securitate si frumusetea , poate gasi un tatuaj al crabului extrem de reprezentativ.

In China , crabul este o emblema a norocului , chiar daca uneori el poate fi otravitor.Se crede , in acelasi timp, ca acest crustaceu poate fi un aliment care invigoreaza maduva spinarii si lichidul seminal , fiind , din acest punct de vedere , un simbol al potentei si virilitatii.
Infatisat cu membrele radiind in afara corpului sau , crabul chinezesc reprezinta si un simbol solar , aspect sub care este purtat adesea ca si talisman.
Legendele chinezesti povestesc despre natura folositoare si protectoare a crabului.Astfel , un imparat l-ar fi insarcinat cu eradicarea scorpionilor , mustelor , tantarilor si soarecilor care ii tulburau pacea locuintei.Cu o alta ocazie , crabul si-a dovedit utilitatea ascunzandu-se intr-un ulcior , pentru a prinde in clestii sai mana hotului care se strecura in acel vas.

Alta asociere ale crabului se refera la miscarea sa inainte si inapoi , “mersul crabului/ racului” putand sugera lipsa de onestitate , ipocrizia , sau inabilitatea de a lua o hotarare.

Intr-un mit african al creatiei , locuinta crabului este amplasata in nicovala de piatra a unei forje , fapt ce i-a adus acest crustaceu o asociere cu fierul.

Vasele de lut stravechi (Moche) , descoperite in Peru , contin reprezentari ale unor divinitati ale padurilor , infatisate ca fiind pe jumatate crabi , si pe jumatate oameni.

Ca ghid spiritual , racul recomanda echilibrul.


 CRANIU

In tatuajele nautice ale lui Jolly Roger , ale piratilor ( cu faimosul lor steag al craniului si oaselor incrucisate) , in cele biomecanice sau in cele apartinand deopotriva vechii si noii scoli de tatuaje , craniile reprezinta un model extrem de popular.

Simbolismul craniului are , in traditia umana , o natura instinctiva .Mintea oamenilor este inclinata sa recunoasca cu prioritate fata semenilor , craniul reprezentand tiparul fetei umane.Pe de alta parte , aspectul craniului omenesc , cu orbitele sale largi , fascineaza si infricoseaza in acelasi timp.

Simbol universal al mortii , craniul este un “memento mori” , o imagine care ne reaminteste de soarta efemera a omului.

In arta si cultura crestina , craniul simbolizeaza eternitatea , cainta si vanitatea umana .El apare in picturile religioase medievale sub forma craniului lui Adam , asezat la picioarele crucii , ca un simbol al mantuirii divine.
O imagine straveche , cea a unui craniu prin orbitele caruia se incolaceste un sarpe , reprezinta un simbol al cunoasterii si nemuririi , sau o ilustrare a devizei “Cunoasterea supravietuieste mortii”.
In trecut , craniul era un simbol popular al triumfului asupra inamicilor si un avertisment pentru cei infranti in batalie.Gramezi de cranii erau adunate in locurile publice , ca o declaratie a victoriei si o ilustrarea a numarului de inamici doborati.Adesea , craniul era vazut ca un trofeu , unii regi victoriosi folosindu-l ca un pocal in ospetele care urmau luptelor.

Craniul , numit Totenkopf , a fost insemnul infricosator al nazistilor in cel de-al doilea razboi mondial.
In Noua Guinee , craniile erau asezate pe rafturile din casele vindecatorilor , pentru a reaminti ca moartea este prezenta clipa de clipa in viata.

In Pompeiul antic , imaginea craniului avand deasupra nivela cu bula de aer semnifica moartea ca atotputernic uniformizator al oamenilor.

In Mexic imaginea craniilor ranjind , impodobite cu pene si palarii , este extrem de populara.Cu ocazia Zilei Mortilor , mexicanii se delecteaza cu prajituri din zahar si ciocolata sub forma de cranii.

In buddhism si hinduism , craniile sunt intalnite in arta religioasa.Stapanul buddhist al mortii , Yama , are impodobit capul cu cinci cranii , semnificand infrangerea maniei , lacomiei , mandriei , invidiei si ignorantei.Kali , zeita hindusa a mortii , poarta un colier alcatuit din cranii.

Tatuajele reprezentand cranii pot fi purtate ca simboluri de protectie impotriva mortii , putand , insa , semnifica si o atitudine de sfidare sau infruntare a mortii , de afirmare a vietii sau a trairii hedoniste (“Carpe Diem”).


 CRIN

Albul petalelor lungi ale crinului semnifica puritatea , inocenta si castitatea.De asemenea , floarea cu forma de trompeta a fost evocata de-a lungul timpului ca un simbol al dragostei erotice si a procreatiei.

In mod clar , floarea de crin este incarcata cu un simbolism extrem de ambiguu.

Crestinii au luat in posesie simbolului crinului , asociindu-l cu Ceremonia muntelui (Moise) si cu pasajul din Biblie “crinii campiei”.In acest caz , crinul semnifica credinta si abandonarea fiintei fata de gratia divina.Din punct de vedere liturgic , crinul este un simbol al Pastelui si al lui Isus , al invierii si imortalitatii.

Pistilul cu o forma falica si parfumul erotic al crinului i-au impresionat pe grecii si egiptenii antici , conducandu-I catre o cu totul alta reprezentare simbolica.Ei au asociat crinul cu fertilitatea si cu principiul feminin.

Conexiunea crinului cu procreerea a stat la baza deciziei familiei regale franceze de a infatisa “fleur-de-lis” pe blazonul acesteia , in secolul XII.Cele trei petale de crin aflate la partea inferioara a insemnului regal erau o asigurare a prosperitatii si continuitatii liniei regale.

Simbolizand nu numai puritatea , ci si moartea , crinul poate fi vazut uneori in apropierea unui sicriu.Datorita asocierii lui cu Cristos , crinul simbolizeaza credinta ca sufletul celui decedat se va bucura de inviere , dupa o viata virtuoasa si curata.

Adeseori , tatuajele crinului comemoreaza amintirea unei fiinte dragi care a parasit aceasta lume.

In arta medievala si renascentista , in care simbolismul florilor era un limbaj in sine , crinul reprezenta puritatea , inocenta si castitatea.Crinii albi simbolizau puritatea Fecioarei Maria .Arhanghelul Gabriel era , adeseori , reprezentat daruindu-i Mariei o floare alba de crin in timp ce o anunta ca ea a fost aleasa sa dea nastere Fiului Domnului.

Alte detalii pe aceasta tema in articolul “Legendele florii de crin”.



CRIZANTEMA

 Una dintre florile cele mai cultivate din lume , crizantema si-a castigat popularitatea fiind aleasa “regina florilor de toamna”.Secole de incrucisare si selectie au dus la o gama larga de forme si culori ale crizantemei : roz , violet , rosu , auriu , alb sau portocaliu.

Numele crizantemei provine din combinarea cuvintelor grecesti “chrysos” (“aur”) si “anthemon” (“floare”) , traducerea literala fiind “floarea de aur”.

Crizantema este cultivata in China de aproape 2700 de ani , fiind o floare apreciata atat pentru frumusete , cat si pentru calitatile ei de planta medicinala.Ca aspect medical , ea era inzestrata cu puterea vietii.Radacinile fierte ale crizantemei erau un remediu impotriva durerilor de cap , bobocii tineri si petalele erau folosite pentru prepararea unor salate , iar frunzele e fierte erau utilizate la producerea unor bauturi festive.

Un filozof chinez antic spunea :”Daca vrei sa fii fericit toata viata , apuca-te sa cultivi crizanteme”.In China , crizantema este un simbol al simplitatii si perfectiunii taoiste.Toamna , anotimpul in care apare aceasta floare , este o perioada a linistii , a completitudinii si a abundentei dinaintea recoltei.Intrucat florile crizantemei rezista pana la sosirea iernii , ele pot simboliza si abilitatea de a media intre viata si moarte , intre ceruri si pamant.Numele stravechi chinezesc al crizantemei este “Chu”.

Japonezii privesc crizantema drept floarea lor solara .Familia imperiala japoneza a asezat crizantema pe emblema sa si pe sigiliul imparatesc.Floarea este infatisata cu 16 petale radiind precum razele soarelui , centrul simbolizand statutul imparatului in ordinea naturala/divina a universului.
In Japonia , cel mai inalt insemn al cavaleriei este “Ordinul crizantemei”.De asemenea , japonezii celebreaza anual “Ziua Nationala a crizantemei” , sarbatoare numita si “Festivalul Fericirii”.

In tatuajele japoneze , anumite elemente ale designului sunt imbinate sau intrepatrunse , florile aparand adesea ca parti proeminente ale modelului.Exista cateva combinatii traditionale ale tatuajelor : “ ryu” (dragonul) cu “kiku” (crizantema) , “karajishi” ( o combinatie dintre “botan” (bujor) , “shishi” (leu) , “menchirashi” (masca) si flori de cires) .

In multe tari europene , crizantema este cunoscuta drept o floare a mortii , fiind folosita adesea la ceremoniile funerare.

CRUCE

Ca simbol sau model de tatuaj , crucea este probabil insemnul religios cel mai raspandit in lume.
Simbolismul religios apare in multe tipuri populare de tatuaje , atat stravechi , cat si contemporane .

In cadrul tatuajelor moderne , crucea este un tatuaj popular de peste doua secole , fiind folosit mai ales de marinari si navigatori comercianti.

Linia orizontala si cea verticala a crucii reprezinta mama natura , respectiv tatal natura.Punctul de intersectie al celor doua linii semnifica sinteza dintre aceste doua principii (masculin si feminin) , dar si armonia dintre spirit si materie.

Crucea incadrata intr-un cerc , numita “crucea solara” sau “crucea rotii” a aparut inca din perioada neolitica , ea reprezentand rasaritul soarelui , anotimpurile , si armonia contrariilor.

Inainte de a fi adoptata ca cel mai puternic insemn crestin , crucea a fost unul din simbolurile sacre cele mai populare ale religiilor pagane.Ea simboliza nemurirea , fertilitatea , uniunea cerurilor cu pamantul , soarele si stelele.Cele patru extremitati sau brate ale crucii reprezinta punctele cardinale , cele 4 vanturi , elementele primare , sau chiar insasi forma corpului uman.Pe intregul cuprins al lumii, crucea a fost folosita atat ca element ornamental , cat si ca simbol protector.Ea a fost prezenta pe monede si inscriptii in piatra , in sculpturi si bijuterii , in epoca bronzului din Scandinavia , in America precolumbiana , China si Africa.

Acum 4 mii de ani , Crucea Indiana era un simbol al bunelor auspicii.Ea era vazuta ca o roata a universului , a unei lumi in continua schimbare rotindu-se in jurul unui centru etern neschimbat.

Egiptenii antici foloseau hieroglifa “ankh” ca un simbol al regenerarii , ulterior , acest simbol grafic fiind adoptat de biserica crestina copta.Crucea ankh este in astrologie semnul lui Venus , iar in biologie simbolizeaza sexul feminin.

Dintre toate tipurile de cruci , crucea romana sau latina este cea mai populara , ea fiind simbolul universal recunoscut al crestinitatii (adoptat abia dupa anii 300 en) , si o reprezentare a sacrificiului lui Isus pentru salvarea umanitatii.

O alta forma populara de cruce este Crucea ancorei , un insemn preferat de crestini in vremurile de restriste si un simbol al sperantei.Legenda spune ca Sfantul Clement a fost legat si martirizat pe o ancora care a fost apoi aruncata in mare.

Crucea greceasca (cu bratele egale) , un simbol antic cu o vechime de peste 3 mii de ani , apare in zilele noastre sub forma binecunoscutei crucii rosii .

Ca semn matematic al adunarii , crucea a aparut pentru intaia oara in Germania , in anul 1489.

CRUCE DE FIER

 Acest simbol a fost multa vreme sinonim cu curajul si victoria germana.Confundata uneori cu crucea malteza , crucea de fier este una din cele cunoscute si mai recunoscute medalii militare.

Crucea de fier a fost introdusa de regele Friedrich Wilhelm III in anul 1813 , in timpul razboiului prusac de eliberare impotriva armatei lui Napoleon.Ea a fost reactualizata de catre Hitler , ca o amintire a unor vremuri glorioase , in cel de-al doilea razboi mondial , cand peste 5 milioiane de combatanti au fost rasplatiti pentru curajul si eroismul lor prin acordarea acestei medalii.

Una din putinele femei din aviatia civila , Hanna Reitsch a primit din partea lui Hitler crucea de fier ca o recunoastere a meritelor sale de pilot de incercare.Ea a fost una din cele doua femeie distinse cu aceasta decoratie in timpul cel de-al doilea razboi mondial.

Imaginea (si nu decoratia) crucii de fier a fost un simbol al fortelor armate germane (Bundeswehr) inca din anii 1870 .Medalia crucea de fier nu a mai fost acordata incepand cu luna mai 1945.

CRUCE MALTEZA

Crucea malteza este un respectat simbol al curajului , cu radacini stravechi.Ea este insemnul de protectie al pompierilor.Pompierii care poarta aceasta cruce sunt gata sa isi riste viata asemeni cavalerilor maltezi in cruciada de cucerire a sfantului mormant.

Pe masura ce cavalerii cruciati avansau in fortificarea Ierusalimului , ei au fost surprinsi de o noua arma , mortala : bombele confectionate din sticle umplute cu petrol .Sute de cavaleri au ars de vii luati prin surprindere de aceasta arma perversa.Cavalerii ordinului Sfantului Ion , veniti din Malta , au fost printre cei care si-au riscat viata pentru a-i salva pe fratii lor de arme de la o astfel de moarte crancena.Din acele timpuri , crucea puratat de catre acesti cavaleri a devenit cunoscuta drept crucea malteza.
Crucea malteza continua , in zilele noastre , sa fie un simbol al ordinului militar de Malta si a altor ordine ale Sfantului Ion.

Cele opt puncte ale crucii malteze simbolizeaza cele 8 calitati ale unui cavaler : loialitate , pietate , generozitate , curaj , onoare si glorie , dispret in fata mortii , intrajutorare si respect fata de biserica.

Crucea malteza este reprezentata pe monezile de 1 euro si 2 euro introduse de Malta in ianuarie 2008

CRUCEA SFANTULUI ANDREI

Crucea Sfantului Andrei , reprezentata pe steagul Scotiei (steagul ramas neschimbat de ce mai lunga perioada de timp), este cunoscuta si sub numele de “saltire”.Pe drapelul scotian ea este o cruce in forma de X , de culoare alba , pe un fundal albastru.

Se pare ca acest simbol national dateaza din anul 832 , cand regele Angus si-a condus armata impotriva nortumbrienilor din Anglia.Aflat intr-o pozitie strategica vulnerabila , regele Angus s-a rugat Sfantului Andrei sa ii acorde ajutorul.Sfantul a aparut intr-o viziune a regelui , promitandu-i acestuia victoria.
In dimineata in care s-a reluat batalia , combatantii din ambele tabere au fost martorii unui miracol : pe cer a aparut imaginea alba a crucii Sfantului Andrei.Exaltati de aceasta minune , scotienii au infrant armata engleza si l-au ucis pe Athelstan , conducatorul acesteia.

Crucea in forma de X a devenit cunoscuta datorita martirajului la care a fost supus pe ea Sfantul Andrei , in Grecia , in primul secol al erei noastre.Se spune ca Sfantul Abdrei a refuzat sa fie crucificat in aceeasi maniera ca si Isus , simtindu-se nedemn de o asemenea cinste , asa ca a fost martirizat pe o “crux decussata” , adica o cruce in forma de X.

Saltire-ul alb cu albastru este una din cele 3 cruci care formeaza “Union Jack” , steagul Marii Britanii si Irlandei de Nord.Celelalte doua cruci sunt crucea Sfantului George (Gheorghe) , reprezentand Anglia si Wales , si crucea Sfantului Patrick , reprezentand Irlanda.



CRUCEA SUDULUI

 Crucea Sudului (Southern Cross) este numele englezesc pentru “Crux Australis” , o constelatie vizibila in emisfera sudica.Ea este infatisata pe multe embleme nationale si regionale.

Crucea Sudului este relationata , de asemenea , cu steagurile Crucii Sudului ( numite si steagurile rebele , steagul confederatiei sau steagul de razboi al confederatiei) , care infatiseaza o cruce a Sfantului Andrei si care au reprezentat Confederatia Statelor din America in timpul razboiului american de independenta.






CUPIDON





In mitologia romana , Cupidon este zeul dragostei erotice.Numit de catre romani si Amor , el corespunde zeului grec Eros .In cultura populara si in simbolistica zilei Sfantului Valentin , Cupidon este adesea infatisat trimitand din arcul sau sageata care provoaca iubirea .

Cupidon este reprezentat ca un heruvim , un inger cu un trup de copil .Din punct de vedere istoric , fiintele umane inzestrate cu aripi dateaza dinaintea aparitiei Bibliei , avandu-si originea in miturile si legendele asiriene.In cultura ebraica , heruvimii erau entitati supranaturale mentionate atat in Torah , cat si in Vechiul Testament.

Imaginea heruvimilor ca ingeri-copii a aparut in arta occidentala in perioada Renasterii tarzii din Italia.

In tatuajele moderne , Cupidon apare ca o reprezentare a iubirii autentice.

CUTIT (PUMNAL)

Tatuajele infatisand un cutit sau un pumnal au aparut in diferite variante si in diverse perioade istorice .

In cadrul unui ritual specific , aztecii foloseau pumnale ceremoniale pentru a extrage inima inca palpitand din trupurile oamenilor adusi ca jertfe zeilor.

Pe cuprinsul intregului Orient Mijlociu , in Babilon , Mesopotamia si Persia , cutitele erau folosite pentru sacrificarea animalelor pe altarele inchinate zeilor.Imaginile cutitului / pumnalului , a sangelui care tasneste si a mortii sunt strans impletite.Abilitatea de a varsa sange , fluidul esential al vietii , este o ilustrare extrem de sugestiva si un simbol foarte potent.La un nivel primar , cutitul sau pumnalul reprezinta insasi Moartea.

Pumnelele si cutitele sunt prezente in multe tatuaje militare ( mai ales in trupele fortelor speciale) datorita calitatii lor de arme albe si silentioase.Simbolismul tatuajelor cutitului si pumnalului este similar celui al sabiei , insa cu un mai mic prestigiu sau caracter nobil.Pumnalele si cutitele reprezinta ferocitatea , rapiditatea miscarii , tenacitatea si moartea aduse de un asasin.De fapt , pumnalul poate fi chiar simbolul unui asasin.

Costumatia scotiana ceremoniala include pe langa kilt-ul specific , un pumnal traditional , numit “Sgian Dubh”.In traditia scotiana , un barbat isi poate abandona sabia la intrarea intr-un castel sau intr-o casa , insa isi pastreaza pumnalul , ca o masura de prevedere in cazul unei pericol neasteptat sau a unei capcane.

Indienii Sikh poarta un pumnal ceremonial , numit “kirpan” , ca un simbol al traditiei lor de luptatori pentru credinta stramoseasca.

Expresii precum “ a fi injunghiat pe la spate” reprezinta tradarea sau atacul prin surprindere.Pumnalele si cutitele sunt prezente si in povestile de iubire , expresia “injunghiat in inima” semnificand tradarea in dragoste.

Aceste imagini sunt foarte populare atat in vechea , cat si in noua scoala de tatuaje.

Un tatuaj infatisand un pumnal sau un cutit facand sangele sa curga simbolizeaza avertismentul :”Posed un cutit si nu-mi este teama sa il folosesc”.Cu alte cuvinte , un astfel de tatuaj reprezinta vointa de a intra in actiune , de a fi indraznet si neinfricat , dar si dorinta de a inspira frica.

Un cutit sau un pumnal implantat intr-un craniu simbolizeaza moartea.Acest tatuaj este utilizat adesea ca amuleta sau talisman de protectie.In multe culturi , in special in cele din Asia de Sud-Est , razboinicii poarta tatuaje specifice , care au rolul de a respinge un atac cu cutitul.Astfel , barbatii burmanezi , impodobiti cu astfel de tatuaje magice , se duc la razboi avand credinta ca sunt impenetrabili la loviturile de cutit.
In subcultura din inchisori , tatuajul unui cutit sau pumnal poate reprezenta un om care a comis o crima.

Un cutit sau un pumnal infipt in inima semnifica tradarea in dragoste si infidelitatea.Acest tatuaj poate , totodata , indica un anume cinism legat de posibilitatea trairii unei povesti de iubire .

Tatuajele reprezentand un pumnal trecand printr-un cap uman sunt comune militarilor care pleaca la razboi.In timpul celui de-al doilea razboi mondial , dupa atacul de la Pearl Harbor , multi soldati americani si-au tatuat imaginea unui cutit infipt in capul unui asiatic. (Nu intentionam in aceste randuri sa promovam o atitudine rasista , ci consemnam numai cateva fapte reale.)

Un craniu cu un cutit in dinti simbolizeaza actiunea.Astfel de tatuaje , in care sunt ilustrati demoni , pirati sau cranii cu cutite in gura , trimit un mesaj lipsit de ambiguitate : “Sunt in stare/gata de orice”.

Tatuajele reprezentand un cutit sau un pumnal strapungand un corp uman , cu varful iesind inafara , simbolizeaza o persoana ranita in viata sau in asteptarile pe care le-a avut de la soarta sa.

In anumite culturi , in care cutitele sau pumnale au un rol traditional , tatuaje infatisand aceste arme albe pot reprezenta celebrarea unei mosteniri etnice sau nationale.


 CAINE

Cainii au fost un model popular de tatuaje de-a lungul timpului , fiind adesea imortalizati cainii de familie sau de companie.Cainele este un simbol puternic al loialitatii, credintei , pazei,vigilentei si inteligentei.
Cainele din zilele noastre descinde din lupul asiatic , primul animal domesticit de om , relatia oamenilor cu cainii avand o vechime de peste 40.000 de ani.
Cainele este cel de-al unsprezecelea semn zodiacal chinezesc , avand semnificatii atat pozitive , cat si negative.Desi nu este un animal comun de companie in China , imparatii din aceasta tara au drept paznici ai mormintelor lor pe cainele Foo , animal provenit , totusi , mai curand din leu.

In unele civilizatii antice , cainele a fost un simbol al lumii subpamantene.In mitologia azteca , Cainele Rosu conducea sufletele celor morti peste Marele Fluviu, in lumea de apoi.In Egipt , Anubis , zeul cu cap de caine , era pazitorul taramului celor morti.Popularitatea cainelui ca ghid catre lumea viitoare sau catre taramul subconstient se poate datora abilitatii sale de a vedea in intuneric , reprezentand , astfel , un simbol al cunoasterii instinctive.

In mitologia egipteana , Anubis judeca care dintre suflete meritau sa se transforme in stele.Grecii si romanii il asociau pe Anubis cu steaua Sirius , sau steaua Cainelui.Indienii nord-americani interpretau de asemenea steaua Sirius ca o stea a Cainelui , plasata intr-o constelatie in care cainele era vazut ca un vanator.

In stravechiul Mexic , un caine era ingropat impreuna cu un om sacrificat zeilor , pentru a-i calauzi spiritul catre lumea cealalta.In vechile legende irlandeze , apare un caine Verde al zanelor sau fiintelor magice , despre care se credea ca ghida mamele care alaptau in mijlocul dealurilor , pentru a le da laptelor fiintelor magice.

In zilele noastre , cainele este un companion iubit si un prieten al stapanului sau.Loialitatea , fidelitatea si afectiunea sunt numai cateva dintre calitatile pentru care acesta este apreciat.Cainele poate oferi atat protectie , cat si ghidare , putand fi antrenat pentru misiuni militare , politienesti sau de calauza montana.Cu simtul mirosului extrem de dezvoltat , el poate vana si aporta , fiind un slujitor de nadejde al vanatorilor.

SEMNUL CAINELUI IN ZODIACUL CHINEZESC

Oamenii aflati sub zodia cainelui s-au nascut in anii : 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006 si 2018.

Ca semn zodiacal chinezesc , cainele reprezinta o persoana care este mereu alaturi de prietenii sai , sarind oricand in ajutor la nevoie.Cei nascuti in zodia cainelui sunt fideli , onesti , si credinciosi celor pe care ii iubesc.Pe de alta parte , ei pot fi animati in mod constant de teama , au o limba lunga si o tendinta de a gasi defecte celor din jur.Oamenii din zodia cainelui sunt excelenti oameni de afaceri , activisti , profesori sau agenti secreti.

CAINELE FOO

Cainele Foo , Cainele Leu , sau Cainele Celest , toate sunt nume date uneia si aceeasi creaturi care pazeste de peste 2000 de ani templele buddhiste din orientul indepartat .Cainele Foo este poreclit si Leul lui Buddha , fiind considerat ca un protector al Dharmei buddhiste.

In tatuajele contemporane , Cainele Foo are trasaturi atat de leu cat si de caine , si este adesea infatisat cu botul deschis , aratandu-si coltii , amenintand un demon imaginar.

Acest animal regal a fost , totodata , gardianul portilor imparatilor , dar si a celor ale mormintelor si institutiilor guvernamentale , avand rolul de a inspaimanta si alunga spiritele rele.De-a lungul vremii el a inceput sa simbolizeze bogatia , energia si valoarea , statuile care il infatisau fiind confectionate adesea din marmura , bronz , granit si fier , materiale disponibile numai celor avuti sau avand un inalt rang social si politic.

Cainii Foo apareau adesea in cupluri , pozitionati de o parte si de cealalta a portilor si intrarilor.Masculul era amplasat in partea dreapta , iar femela , in cea stanga.Desi erau adesea portretizati ca stand pe labele de dinapoi , figura lor aparea ca alerta si gata de actiune.Masculul era infatisat cu botul deschis si cu una din labele din fata asezata pe o sfera semnificand cerurile si legea buddhista ("floarea vietii").Femela avea botul inchis , iar una din labele ei se sprijinea pe un cub reprezentand pamantul ("ciclul vietii").In Japonia gura deschisa a unui Caine Foo indica inspirarea (vietii) , iar cea inchisa , expirarea (mortii).In alte circumstante , botul deschis al masculului simboliza sunetul sacru Om.

Cainele Foo era portretizat adesea cu o infatisare fioroasa , cu un aspect rautacios sau diavolesc , uneori aparand insa cu o expresie serena.In unele variante , atat masculul cat si femela poarta in falci o perla , celalalt partener avand o sulita intr-una din labe.Aceasta imagine simboliza linistea sau seninatatea pe care o asigurau Cainii Foo , prin tinerea la distanta a spiritelor rele sau demonilor.

In China antica , loc nepopulat de lei , artistii reprezentau cainele Foo sub forma unui caine comun .
In zilele noastre , Cainele Foo apare ca un pazitor al unor locuri mult mai modeste si este numit Cainele Fericirii.

Ca model de tatuaj , desenul cainelui Foo este adesea combinat cu cel al florii de bujor .In genere , el reprezinta aceleasi caracteristici si virtuti ca si cele ale leului.Cainele Foo simbolizeaza in tatuaje forta, autoritatea , nobletea caracterului , mandria, justitia si protectia.


CAL

 Ca model de tatuaj , desenul calului a fost raspandit de-a lungul mileniilor pe cuprinsul mai multor continente.Inainte de a fi domesticit , calul era o reprezentare grafica a hranei vanatorilor stravechi.In Franta , picturile rupestre, infatisand cai, dateaza de peste 40.000 de ani.Chiar si atunci, caii erau respectati pentru puterea, viteza , gratia si frumusetea lor.Calul a fost cel dintai animal venerat de oameni , el fiind considerat si un important animal totemic.

Acolo unde au existat oameni si conflicte , razboinicii pe cai au fost intotdeuna pe aproape.Pe masura ce fiintele umane au trecut prin cultura vanatorii si agriculturii timpurii , caii au jucat un rol din ce in ce mai important.Ei au purtat oamenii de-a lungul vastelor campii , deserturi si stepe sau au fost inhamati la pluguri , caruri si carute.In traditiile umane timpurii , calul reprezenta puterea si bogatia , fiind intotdeuna asociat cu regii, imparatii, nobilimea sau aristocratia.

In mitologie , caii au fost adesea companionii zeilor.Frumos , elegant, loial si inteligent , calul era inzestrat in Grecia antica nu numai cu aripi , ci si cu imortalitate.Aceste patrupede divine erau considerate ca progenituri ale celor Patru Vanturi , ele luand forma cailor pentru a purta carul lui Zeus.Intre toti caii divini , Pegasus era cel mai faimos.Inzestrat cu aripi , el ducea de-a lungul cerului fulgerele lui Zeus .

Calul pur-sange arab reprezinta cea mai pura rasa de cai din lume.Se spune ca descendentii lui Noe au imblanzit primul cal arab , in jurul anului 3000 ien.Odata cu extinderea Islamului , calul a devenit o arma de lupta extrem de eficienta , contribuind la cucerirea aproape jumatate din Europa.Datorita calitatilor lui , calul a devenit o emblema a loialitatii si neinfricarii , constituind o resura militara majora pentru mari imparati precum Alexandru cel mare , Ghinghis Han si Napoleon Bonaparte.Masculinitatea sa covarsitoare si muschii sai reliefati l-au transformat intr-un favorit al artistilor , mai ales al pictorilor romantici.In prezent , Calul arab este un simbol al Yemenului , loc in care a fost imblanzit pentru intaia oara.

In Europa , calul , ca simbol , dateaza din perioada anterioara anglo-saxonilor , el avand o semnificatie religioasa si fiind o reprezentare a razboinicilor.In Britania , erau preaslaviti doi cai zei , Stallion si Horse.Faimosul cal alb din Uffington , descopeirt in adancul unui deal din Anglia , masurand in lungime peste 100 de metri si datand de peste 3000 de ani , este o marturie a respectului si importantei acordate in trecut cabalinelor .Imaginea stilizata a calului apare si pe monedele celtice din perioada preromana.

Celtii stravechi din Galia si Britania erau calareti desavarsiti , care venerau calul sub forma zeitei Epona.Dupa cucerirea acestor regiuni, romanii au adoptat aceasta divinitate , care a devenit astfel slavita in stabilimentele cavaleriei de pe intreg teritoriul roman.De asemeni , romanii il onorau pe Marte (Mars) , zeul razboiului , aducandu-i sacrificii ce constau uneori din cai.
In perioada antica , culoarea cailor avea o semnificatie speciala.Calul alb era o emblema a pacii , cel rosu semnifica razboiul, iar calul negru era un simbol al doliului.

In vremea medievala si in cea a renasterii din Europa , calul a devenit asociat indeaproape cu regalitatea , nobilimea si persoanele de rang inalt.Priceperea in calarie , dovedita in turniruri sau alte competitii , era un standard de judecare a caracterului , abilitatii si valorii militare a unui barbat.De-a lungul mai multor secole , cavaleria a fost un corp de armata de onoare si prestigiu , un loc rezervat nobililor si celor din clasele superioare .

In mitologia chinezeasca , calul era asociat cu dragonul , luand adeseori locul animalului fabulos in imaginatia oamenilor si in folclor.In istoria ei timpurie , China era amenintata de trupele de calareti ale barbarilor din imprejurimi , astfel incat calul a devenit o necesitate militara in apararea fata de invadatori.La mijlocul secolului VII , in timpul dinastiei Tang , conducatorii chinezi au achizitionat , in scopul intaririi armatei, circa 700.000 de cai.Ca emblema a virtutii si puterii , calul a fost o tema populara in vechile desene in tus chinezesti.

Indienii nord-americani , portretizati in westerne ca niste calareti indemanatici , au supravietuit de fapt fara cai timp de mii de ani .Nobilele patrupede au aparut au aparut odata cu invadatorii spanioli , si au fost considerate aproape imediat un dar al creatorului, devenind pentru indieni un simbol al mobilitatii si bogatiei.Legendele vestului salbatic , ale preeriilor si cowboy-lor au supravietuit pana astazi , calul fiind un element inseparabil al acestora.

Admirat pentru rabdarea , rezistenta si agilitatea sa , calul continua sa fie in zilele noastre un simbol al spiritului liber si al inteligentei intuitive.

CAL DE MARE

 Creatura a mitului si fanteziei , simbol al imaginatiei si spiritului creativ , calul de mare si-a luat numele de la grecii antici , care il numeau Hippocampus (cal + monstru marin).Aceasta pasnica creatura marina are un cap cu cu trasaturi evident ecvestre , denumirea de “monstru” derivand din aspectul armurii corpului , din ochii sai , capabili sa priveasca simultan in directii diferite , si din coada apta de a prinde in stransoarea ei algele.Coincidenta denumirii partii creierului uman responsabila pentru memorie drept “hippocampus” a fost poate la originea asocierii calului de mare cu aspectul creativitatii.

Ochii atotcuprinzatori l-au desemnat pe calul de mare ca un simbol al atentiei si vigilentei.
In multe culturi , “hippocampus” este un insemn al gratiei si increderii in sine.

Zeul oceanului , Poseidon , era purtat de un car tras de cai de mare.Vederea acestuia de catre navigatori , ii avertiza sa pastreze cu vigoare directia carmei.
De asemenea , calul de mare este un simbol al puterii , calauzirii si transformarii.

In traditia celtica , calul de mare este cunoscut ca o reprezentare a curajului si stapanirii pe mare .

Legendele despre nimfe ale marii calauzind cirede de cai de mare pentru a salva marinarii aflati la ananghie l-au transformat pe calul de mare intr-un simbol al norocului pentru navigatori.Ca emblema a unei calatorii sigure pe ocean , hippocampus a fost reprezentat adesea pe steaguri si insemne marine.

Caii de mare au fost folositi pentru talismane ce onorau paternitatea , intrucat , la acesta specie , masculul este cel care poarta graviditatea.Femele isi depoziteaza ouale intr-o punga din coada masculilor , in care acestea gesteaza timp de 6 saptamani.Din acest motiv , barbatii isi tatuau imaginea unui cal de mare atunci cand deveneau tatici pentru intaia oara.
Pe de alta parte , calul de mare este considerat ca o aparitie feminina , datorita elegantei si gratiei corpului sau si miscarii sale subacvatice.

Vechile civilizatii au respectat calul de mare ca pe un animal terapeutic , cu puteri magice si mistice .

Din cauza mitului privind capacitatea sa de vindecare (mai ales in China , unde era considerat un afrodisiac ce putea invinge impotenta) , caii de mare au fost obiectul unui negot infloritor care a condus la declararea lor drept specie in pericol .
SEMNUL CALULUI IN ZODIACUL CHINEZESC

Oamenii aflati sub semnul Calului din zodiacul chinezesc s-au nascut in anii : 1918, 1930, 1942, 1954,1966, 1978, 1990, 2002 si 2014.
“Caii” au o capacitate de munca uimitoare , fiind , de obiecei , persoane foarte independente.Oamenii din aceasta zodie sunt inteligenti si prietenosi , dar au o trasatura dominanta de egoism si viclenie .Au succes in profesiuni precum : navigator , om de stiinta , poet sau politician.


CAPCANA DE VISE

Imaginea capcanei de vise a indienilor americani a captivat imaginatia creatorilor de tatuaje vreme de mai multe generatii.Tatuajul capcanei visurilor este un simbol puternic al protectiei , actionand ca o amuleta si ca un talisman impotriva raului si a nenorocirii.

Tesuta de americanii nativi vreme de mii de ani , atarnata adesea peste paturile copiilor , capcana de vise era considerata ca avand proprietatea de a prinde in panza ei orice lucru rau sau cosmar , visele dulci coborand catre copilul adormit de-a lungul penelor atasate tesaturii.

Intr-o legenda a tribului Dakota , se povesteste despre o viziune care a coborat asupra liderului lor spiritual.Acesta a intalnit pe “marele invatator al intelepciunii” , deghizat intr-un paianjen , care i-a vorbit drspre ciclul vietii umane.In timp ce isi daruia invataturile , el a tesut o panza de paianjen .Conturul circular exterior al panzei simboliza pe “cel ce prinde si tine asupra lui ideile bune” , in timp ce gaura circulara centrala permitea ideilor proaste sa treaca si sa dispara prin ea.Capcanele de vise si-au gasit repede locul deasupra celor adormiti , prinzand visele bune si lasandu-le sa treaca pe cele rele.

CAPRIOARA

Povestea lui Walt Disney despre Bambi reprezinta caprioara ca o fiinta inocenta , copilaroasa si vulnerabila.De fapt, creatorul de desene animate a aratat numai latura placida si feminina a caprioarei si pe cea cu atribute puternic masculine a cerbului.
Reprezentarile preistorice ale caprioarei , alaturi de cele ale bizonului , descoperite in pesterile din Lascaux , Franta , au infatisat aceste creaturi dintr-o cu totul alta perspectiva , incadrate in dihotomia viata-moarte , ca puternice animale care puteau furniza hrana , dar si ca potentiale cauze ale mortii.

In miturile celtice , caprioara era pretuita ca unul din cele mai vechi animale .Gratia ei a conectat-o indeaproape cu arta , in special cu poezia si muzica.Pentru celti , caprioara era o faptura magica , supranaturala , care conducea cetele de zane si ii calauzea pe muritori in mijlocul padurii , pe taramurile magice.
Caprioara , Eilid , personifica feminitatea, gratia si subtilitatea , iar cerbul , Damh , sugera independenta, mandria si purificarea.Padurea era domeniul cerbului , el protejandu-le pe celelalte animale de pe cuprinsul ei.Celtii au asociat cerbul cu virilitatea si fertilitatea razboinicului si cu simbolul soarelui , conectandu-l intim cu zeul lor incornorat al naturii si vanatorii.

In heraldica , caprioara este o reprezentare a pacii si armoniei , simbolizand pe “cel care nu lupta decat atunci cand este provocat”.

Atat in cultura celtica , cat si in cea a indienilor americani , caprioara are un talent special de a mirosi plantele medicinale , castigandu-si in acest fel respectul si statutul din viata si folclor.Imaginea unei caprioare ucise , cu iarba ramasa in gura , are o semnificatie aparte in arta universala , ca simbol al iubirii neimpartasite , a dragostei pierdute sau a suferintei din dragoste.O caprioara pasind peste serpi simbolizeaza victoria spiritualitatii asupra tentatiilor.

Artemis , zeita greaca a vanatorii , avea in alaiul ei 5 caprioare cu coarne din aur .Una dintre ele a fugit , insa a fost prinsa si dedicata de catre zeita lui Hercule.Cele 4 caprioare trageau carul in care calatoarea Artemis.

Caprioara este unul dintre simbolurile chinezesti ale fericirii si norocului.De fapt, in limba chineza, cuvintele “caprioara” si “belsug” sunt pronuntate in acelasi fel.
Buddhistilor le place sa istoriseasca despre felul in care fericirea maestrului lor spiritual atragea catre el pana si animalele salbatice din regiune, printre ele fiind si caprioara.Acel loc legendar al lui Buddha este numit Parcul caprioarelor.In unele manastiri tibetane , Buddha “caprioarele-discipoli” apar pe ambele parti ale rotii Dharma montate pe acoperis.

In crestinism , cerbul este un simbol al pietatii si devotiunii si a sigurantei oferite de grija Domnului.

CAPSUNA

Capsunile salbatice , mici, de un rosu stralucitor , cu un gust si un parfum intens , erau pretuite ca delicatese de cetele de vanatori din vechime , din Europa si America.
Seminte de capsuni au fost descoperite in situri mezolitice (Danemarca) , neolitice (Elvetia) si din epoca fierului (Anglia).De asemenea , capsuna , si , in special frunzele ei , au fost utilizitate multa vreme in medicina populara.

Datorita culorii rosii si a formei de inima , capsunile erau unul din simbolurile lui Venus , zeita dragostei.Se spunea ca doi oameni care impart o capsuna sunt sortiti iubirii.

Datorita frumusetii ei , dar si a frunzei triple (sugerand Sfanta Treime) , capsuna a fost folosita adesea , incepand cu secolul XV , in ilustrarea manuscriselor si miniaturilor create in manastirile din vestul Europei.Capsunile simbolizau perfectiunea spiritului , pacea si idealul feminin.

De asemeni , capsuna a fost un motiv des intalnit in sculpturile din jurul stalpilor bisericilor si catedralelor occidentale , semnificand perfectiunea si puritatea religioasa.

La un moment , francezii au avut credinta ca acest fruct ar avea calitati afrodisiace , capsunile facand parte aproape obligatoriu din meniul tinerilor casatoriti.

In Bavaria , are loc anual un festival in onoarea capsunilor.O jertfa alcatuita din cosuri cu capsuni este oferita efilor , in speranta ca ei vor ajuta vacile sa nasca vitei sanatosi si sa dea un lapte imbelsugat.

In zilele noastre , capsunile , asemeni cireselor , sunt un tatuaj preferat de catre femei.O capsuna coapta stralucitoare si rosie simbolizeaza fertilitatea , idealul feminin , tentatia si pasiunea.


 CARACATITA

 Caracatita este un tip de tatuaj care inglobeaza o multitudine de simboluri.Inteligenta, creativa si flexibila , ea inspira o atitudine mistica datorita adancurilor in care isi ducea viata.Nu trebuie uitata capacitatea caracatitei de a-si schimba culoarea asemeni unui cameleon , sau de a dispare intr-un nor de cerneala atunci cand este atacata sau este speriata , calitati care ii dau o aura enigmatica de magie si transformare.

Ca locuitoare a oceanului, caracatita este purtatoarea unui simbolism specific acestui element primar : spirit, emotie , fluiditate si intuitie , dar si strategie , taina si putere de gandire.

Caractitele sunt pradatori cu o mare voracitate , uneori foamea facandu-si sa se intoarca asupra lor insele.Din motive necunoscute , uneori ele se autodevora , incepand cu tentaculele ,ducandu-si pana la capat actul lor sinucigas.
Locuitoare ale tuturor oceanelor si marilor de pe planeta , caracatitele variaza in lungime de la cativa centimetri pana la 12 metri , singurii lor dusmani de temut fiind balenele albe.Caracatita gigantica din nordul Pacificului cantareste peste 70 de kilograme si are tentacule de aproape 6 metri.

Caracatitele nu au coloana vertebrala , fiind incadrate in categoria nevertebratelor , fapt care explica abilitatea , gratia si flexibilitatea lor.De aici provine semnificatia lor totemica , care consta in abandonarea obiceiurilor vechi si rigide in favoarea unei atitudini noi , flexibile.

Caracatita are capacitatea de a renunta la un membru al ei atunci cand este atacata , fiind astfel un simbol al “scaparii de bagajele in exces” care ne impovareaza viata.Desigur , tentaculul lipsa poate creste inapoi pe trupul caracatitei , asociind-o astfel cu simbolul regenerarii.

Diverse observatii facute de oameni asupra caracatitei de-a lungul timpului i-au conferit acestei creaturi marine o aura extrem de bogata : vointa, concentrare , magie, iluzie, aparare, mister, expansiune , complexitate , adaptabilitate, insatiabilitate si imprevizibilitate.

Deoarece oceanele sunt influentate de ciclurile lunare , supunandu-se miscarilor constante ale fluxului si refluxului , caracatitele au fost asociate cu energia feminina.

Din imaginile caracatitei de pe vasele de lut din cultura greaca timpurie , s-a desprins concluzia ca ea era considerata drept un adevarat demon al apelor.In multe cazuri , caracatita era infatisata cu cateva tentacule taiate , ca si cum ar fi fost infranta intr-o confruntare.
Pe tot cuprinsul lumii , diferitele culturi au ales sa reprezinte starea capricioasa , schimbatoare a marii prin imaginile unor creaturi manioase precum serpii sau caracatitele.
In multe mituri ale creatiei , geloasa caracatita incearca sa impiedice aparitia vietii pe pamant.

Ca design , caracatita este un tatuaj artistic , care poate pune in valoare priceperea unui desenator.Trasaturile caracatitei permit o mare flexibilitate in crearea unui tatuaj.Tentaculele pot fi reprezentate ca infasurate in jurul bratelor sau picioarelor , trecand peste umeri sau solduri.Datorita abilitatii ei de a-si schimba culoarea pentru a se integra mediului inconjurator , caracatita poate fi reprodusa in tatuaje intr-un veritabil curcubeu al culorilor.Ea poate fi incorporata intr-un design reprezentand scene maritime , putand simboliza o gama larga de virtuti si caracteristici.


CARTI DE JOC

Cartile de joc sunt adesea reprezentate in tatuaje , asemeni simbolurile lor , de la asul de trefla pana la regina de cupa sau Joker.
Cartile de joc moderne provin din Europa medievala , cand ele reprezentau o modalitate placuta de pierderii a vremii pentru cei bogati.
Un pachet de carti de joc consta din “figuri” (rege / popa , regina /dama si valet ) si din carti cu numere , de la doi la zece.Asul , al carui nume deriva din latina , insemnand “cea mai mica moneda” , are valoarea 1.Cele patru suite , treflele , cupele , carourile si picile apar in doua culori , rosu si negru.Pachetul de carti standard , format din 52 de carti , a aparut in jurul anilor 1500.

Pica sau inima neagra se spune ca provine din imaginea unui varf de lance sau sulita.In trecut , pica reprezenta , totodata , aristocratia.
Cupa sau inima rosie era un simbol al bisericii , caroul sau rombul era un simbol al diamantului ori al bogatiei , iar trefla infatisa trifoiul sau ghinda , amandoua fiind reprezentative pentru tarani.


In Franta , membrii suitei regale (regele si curtenii) erau identificati cu anumite carti de joc : regele de pica il reprezenta pe regele David , valetul de pica pe Hector din Troia , regele de caro pe Cezar , regele de trefla pe Alexandru cel Mare .Reginele din cartile de joc erau corespunzatoare unor sfinte , zeite grecesti , sau unor sotii sau consoarte a diferitilor monarhi.Valetii reprezentau eroi greci , regi arthurieni si nobili francezi.

De ce este asul de pica un simbol foarte popular ? In diferite locuri din lume , suitele au ierarhii diverse , insa , de cele mai multe ori , pica este suita cea mai valoroasa , indiferent daca se joaca poker , bridge, sau chinezescul Choi Dai Di.Asul fiind cea mai mare carte dintr-o suita , asul de pica este considerat astfel cea mai puternica carte de joc.

Cartile de joc au prilejuit diverse interpretari de-a lungul timpului.Astfel , cele patru suite au fost asimilate cu anotimpurile , cele 13 carti ale unei suite cu cele 13 faze ale lunii, numarul de 52 de carti dintr-un pachet cu numarul saptamanilor anului.Prin adunarea valorii numerice a tuturor cartilor de joc dintr-un pachet , adaugand valoarea 1 pentru Joker , se obtine numarul zilelor anului.

“Mana mortului” este o expresie celebra legata de cartile de joc .Ea isi are originea in cartile pe care le avea in mana un celebru jucator de poker si pistolar din SUA , Wild Bill Hickok, atunci cand a fost impuscat in toiul unei partide de poker in Dakota , in 1876.”Mana mortului” consta din 2 perechi , asi si optari de culoare neagra.Legenda spune ca Hickok nu a mai apucat sa ia cea de-a cincea carte.

Tatuajele cu carti de joc sunt adesea simboluri sau amulete ale norocului.Uneori , aceste tatuaje constau dintr-o mana de carti castigatoare , precum o chinta roiala sau un careu.
Apropo de norocul legat de cartile de joc , nu trebuie uitat ca , in unele cazuri , jucatorul isi “face” norocul cu mana lui.Din aceasta perspectiva , tatuajele cartilor de joc pot simboliza capacitatea sau abilitatea unei persoane de a-si crea succesul.

Ca model de tatuaj , cartile de joc sunt si o metafora a vietii.Asa cum jucatorii nu pot anticipa sau prezice cartile care le vor reveni dintr-un pachet , la fel nu putem sa stim ceea ce ne va aduce viitorul in acest univers capricios.
Uneori , in viata , asemeni jocului de carti , este mai important sa fii mai curand norocos decat talentat.Un tatuaj cu carti de joc poate fi o cale de a atrage norocul de partea ta.

CERC ZEN

Tatuajul cercului este un simbol sacru al buddhismului Zen , fiind o reprezentare a intregului univers.

Desi are o forma circulara , desenul “cercului Zen” are un punct initial si unul final , corespunzatoare locurilor in care pensula artistului a inceput si a sfarsit figura grafica.Mica intrerupere a cercului semnifica tranzitia dintre viata si moarte.Pe de alta parte , cercul sugereaza miscarea circulara , infinita a destinului , un ciclu continuu format din viata , moarte si inviere.Spatiul gol inglobat in interiorul cercului reprezinta insasi esenta filozofiei Zen , adica dizolvarea in gol sau vid in vederea intelegerii naturii realitatii.

Un tatuaj al cercului Zen trebuie sa fie reprodus cu fidelitate dupa o opera de arta originala , astfel incat sa surprinda traiectoria neintrerupta a penelului, executata dintr-o singura miscare.

Conceptul Zen al cercului este numit de japonezi “enso” , fiind pentru ei un simbol nu numai al universului , ci si al iluminarii , golului ( ca sursa a revelatiei) , puterii si elegantei.In arta buddhista Zen , “enso” este vazut ca o expresie a momentului in care mintea este golita , permitand astfel conlucrarea pura dintre corp si spirit.

Pasionatii cercului Zen au subliniat similaritatea intre spatiul din interiorul cercului si cel din afara lui.Cercul creaza in acest mod o dualitate inlauntru / inafara care nu apare in realitate.Ceea ce este inauntru este inafara , ce este inafara este inauntru.Un maestru Zen autentic sterge granita intre inlauntru si inafara , si mediteaza asupra unei pagini intru totul albe , goale.Aceasta atitudine inseamna “zazen” , adica starea de constiinta deplina in contemplarea nimicului.

Purtarea unui tatuaj al cercului Zen echivaleaza cu o declaratie a curajului apropierii de viata spirituala printr-o practica straveche , minimalista ; este o simbolizare a preocuparii pentru dezvoltarea personala , un semn al incercarii de a privi viata in ansamblu.

TATUAJUL CHEII , LACATULUI SI BROASTEI

Cheile , incuietorile , lacatele si broastele sunt simboluri fascinante , reprezentate intr-o gama larga de tatuaje.Cheile si lacatele sunt referinte ale unei valori “inchise” , la care accesul este interzis.Chiar si poarta raiului are o incuietoare , cheile acesteia fiind tinute de Sfantul Petru.

“Cheia catre inima mea” este o metafora a unei iubiri exclusive , un simbol cu semnificatii mistice si magice.Lacatul care nu poate fi deschis de catre oricine a fost de-a lungul timpului o metafora a fidelitatii maritale.Un tatuaj popular configureaza o cheie si gaura unei chei , simbolizand cautarea adevaratei iubiri care detine cheia de deschidere a inimii.




Cheile reprezinta puterea de a deschide si inchide , a incarcera sau elibera , marcand inceputul unei noi etape din viata odata cu trecerea la statutul de adult.
Chiea egipteana Ankh simbolizeaza tranzitia de la aceasta viata catre cea urmatoare..
Pentru noul posesor al unei case , intrarea in posesia cheii semnifica cu mult mai mult decat semnarea unor acte legale legate de achizitia casei.Posesorul cheii castelului este cu adevarat regele casei sale.

Incuietoarea si cheia au avut o semnificatie aparte in folclor si in basme , fiind simboluri ale magiei si puterii.O tema favorita a fost reprezentata de pierderea si regasirea cheii.Cheia a fost , de asemenea, un simbol evocator al predarii (unei cetati).
Unul din cele mai mari onoruri acordate unei persoane consta in predarea “cheii orasului “ , gest care semnifica in trecut declararea unui individ ca om liber in fata comunitatii , garantandu-i-se astfel dreptul liber de a pleca si a veni din / in localitate.

In cultura vikingilor , femeile nu numai ca erau considerate ca egale ale barbatilor , dar avea si rolul de “pastratoare ale cheilor” din momentul in care se maritau.Cheia era purtata deasupra hainelor ca un simbol al mandriei si statutului de femeie casatorita.
De asemenea , in China femeile erau numite “detinatoare ale cheilor” .


In literatura populara , personajul “Stapanul cheilor/cheii” este unul binecunoscut.De obicei , protagonistul povestii trebuia sa intreprinda o calatorie plina de pericole si incercari pentru a ajunge la Stapanul cheii si a avea acces , in acest fel , la o cunoastere specifica , magica sau la o putere mistica .

Designul unui tatuaj infatisand chei si lacate poate simboliza o valoare singulara detinuta de posesorul tatuajului.



CHEIA MUZICALA (SOL)


Cheia muzicala (sol) este un simbol preferat al iubitorilor muzicii.Numita si cheia G , datorita formei sale , cheia muzicala este asezata la inceputul unei partituri.





CIFRA 8 (BILA DE BILIARD)

Tatuajul reprezentand bila de biliard cu numarul 8 poate avea mai multe semnificatii, simbolismul sau depinzand de contextul in care este plasat.
Un set standard de bile de pe o masa de biliard contine 15 bile numerotate si o bila neagra cu cifra 8.Primele 7 bile (numerotate de la 1 la 7) sunt colorate in intregime , iar urmatoarele 7 bile (consecutive bilei cu nr.8) contin , fiecare , cate o dunga alba.O bila complet alba , folosita pentru a lovi celelalte bile , este actionata de tac.

Intr-un anumit sistem al jocului de biliard , daca jucatorul care incepe partida reuseste sa introduca bila neagra 8 intr-unul din buzunare , el castiga in mod automat meciul.Aceasta reusita norocoasa este foarte rara , asemanandu-se cu sansa castigarii marelui premiu la loterie.

Daca in timpul jocului, unul dintre participanti trimite bila neagra 8 in unul din cosuri , el pierde imediat partida.Pe de alta parte , pentru a castiga jocul , un jucator trebuie ca , dupa trimiterea tuturor bilelor in buzunare , sa bage intr-unul din cosuri si bila neagra.Esecul de a face acest lucru de-a lungul unui numar stabilit de lovituri cu tacul se finalizeaza cu pierderea partidei.In acest caz , bila cu cifra 8 reprezinta ghinionul si nenorocul.

Bila cu numarul 8 este adesea inclusa in tatuaje precum cel al “barbatului nenorocit” , alaturi de desene reprezentand alcool, droguri, jocuri de noroc sau o femeie necredincioasa , sau in tatuaje configurand jocuri de noroc (zaruri , poker , pariuri la cursele de cai).
Unele persoane considera bila opt ca fiind norocoasa in cazul in care exista un autocontrol al jucatorului.Din aceasta perspectiva , tatuajele acestei bile pot simboliza pericolul potential , viata pe margine de cutit sau abandonarea destinului personal in vantul capricios al sansei..

Termenul “bila 8” poate fi de asemenea (in SUA) o referinta la folosirea drogurilor , cu mai multe intelesuri , intr-unul din ele reprezentand o combinatie foarte periculoasa de heroina si cocaina.

In concluzie , bila cu numarul 8 este un simbol al riscului , a dorintei de a-ti pune la incercare norocul si al vietii duse la extrem (noroc sau ghinion).Tatuajul bilei opt poate fi un mesaj de tipul “ Viata este un joc (de noroc)”.



CLOVN

 Rasul a fost dintotdeuna o expresie a spiritului.Clovnii de astazi au fost precedati de figuri legendare precum bufoni, mascarici , ministreli , trubaduri si mimi.

In arta tatuajului , clovnul de la circ , inzestrat cu un nas mare si rosu , un zambet mai mult decat larg , cu pantofi uriasi si cu o claie de par , este un simbol evident al distractiei si amuzamentului.

Clovnii clasici pozeaza in caractere paguboase , stangace , urmarite de nenoroc.Ei rateaza orice actiune pe care incearca sa o intreprinda.Sunt neindemanatici , prostanaci , impovarati de diverse defecte .Pentru oamenii care curajul autocriticii , clovnii sunt o oglindire a umanitatii. Nazdravaniile lor provoaca rasul nu atat datorita caraghislacului lor , cat a ilustrarii conditiei umane profund neajutorate si lipsite de potenta divina.Clovnii se coboara in giumbuslucurile lor pentru ca altii sa se inalte intru spirit.Aceasta este latura serioasa a meseriei de clovn , latura care a strabatut secole.

Stramosii clovnilor dadeau spectacole in civilizatiile antice din China , Egipt si Grecia.In traditia romana , ei apar sub forma mimilor.Scopul clovnului , in vechime dar si astazi , era de a intruchipa nebunia , dimensiunea devianta a mintii umane.Din aceasta perspectiva , clovnii aveau privilegiul de a spune stapanitorilor adevarul , abilitatea de arata laturile slabe ale conducatorilor , fie ei regi, regine , sau imparati.Clovnul este un egalizator al claselor sociale.

Clovnul a fost privit ca un slujitor subtil al celor puternici.Propria lui forta provenea din cunoasterea faptului ca puterea lumeasca este o iluzie.Umorul , pe de alta parte , asemeni unei cunoasteri mistice , poate fi un mijloc de strabatere a transcendentei.Vazut in acest fel , clovnul este un simbol al eliberarii omului din incarcerarea unei lumi conformiste.Clovnul este un ac intr-o incapere plina cu ego-uri umflate asemeni baloanelor , el este cel care declara ca imparatul este dezbracat si isi bate joc de pretentiile noastre supradimensionate.

Fata alba a clovnului provine din teatrul vechi grecesc , in care favoriza un aspect accentuat al trasaturilor unui actor , mai ales atunci cand era privit de la o distanta apreciabila in amfiteatrele antice.Fondul alb al fetei este un simbol al mortii si reinvierii , culorile adaugate peste el simbolizand viata.

Toate culturile au beneficiat de existenta clovnilor pentru ca oamenii si-au putut da seama , cel putin la nivel subconstient , ca orice putere din lumea aceasta , oricat de mare ar fi , este sortita decaderii.
Figurile clovnilor , desprinse parca din desenele animate , sunt modele de tatuaj ideale.

COBRA/SARPE CU CLOPOTEI

Cobra si sarpele cu clopotei sunt doi dintre cei mai otravitori , dar si mai sacri serpi.Cobra King (rege) este cel mai veninos sarpe din lume.Atunci cand este in alerta , cobra se ridica si isi lateste gatul intr-o gluga specifica , care o face imediat recunoscuta.

In India , cobra este un animal sacru , un totem al indigenilor si un simbol al puterii.Un mit relateaza despre Buddha dormind adapostit de caldura soarelui de catre o cobra.O cobra care isi are cuibul in apropiere este considerata ca un semn bun , lucru ce poate proveni din faima acestui sarpe de exterminator nemilos al rozatoarelor.

In Egipt , cobra era venerata , fiind o reprezentare a unor divinitati.Cobra a fost asociata cu Cleopatra (din a carei venin si-a pregatit licoarea sinucigasa) si cu viata de apoi a egiptenilor.O cobra , simbol al protectiei , a fost descoperita in mormantul lui Tutankamon .

COCHILIA DE MELC


Cochilia de melc este un tatuaj buddhist , simbol al proclamarii curajoase a invataturilor lui Buddha si al chemarii oamenilor catre desteptarea spirituala.

Una din cele opt simboluri auspicioase utilizate in ritualurile si ceremoniile buddhiste , cochilia de melc este si o reprezentare a dharmei lui Buddha radiind ca dintr-un corn in toate directiile.Ea semnifica “vorbirea dreapta” si este adesea inscrisa sau sculptata pe gatul statuilor lui Buddha , ca un simbol al vocii sale rezonante si al sunetului “Om”.
Cochilia apare , de asemenea , la picioarele, in palmele , la tamplele sau in bratele acestor statui.

Melcul marin a carui cochilie este prezentata mai sus , este o molusca tropicala comestibila (din genul Stromus) , cu o cochilie spiralata in culori stralucitoare si cu o deschidere larga.Tatuajul acestei molusce poate fi un sprijin pentru o persoana care intentioneaza sa faca o declaratie ferma despre “adevar”.

In imagistica buddhista , cochilia este reprezentata de obicei intr-o pozitie verticala.Spiralele spre stanga ale cochiliei sunt extrem de rare in natura , acest tip fiind de aceea preferat ca un artefact sacru in ceremonii si ritualuri.Adeseori , o panglica de matase este infasurata la partea inferioara a cochiliei , servind pentru a fi purtata in mana stanga , mana considerata “inteleapta”.Sensul orar de miscare a aerului iesind din spirala cochiliei reprezinta “mana dreapta” sau “declararea autentica” a dharmei.


Anterior perioadei buddhiste , in Tibet , religia indigena era o forma de samanism in care cochilia de melc era folosita pentru a chema spiritele protectoare in scopul protejarii turmelor si recoltelor.In prezent , cochilia este utilizata in manastirile tibetane buddhiste pentru chemarea credinciosilor.In ceremoniile buddhiste , cochilia este intrebuintata la purtarea apei sfintite , iar atunci cand este amplasata in pozitie verticala , este utilizata pentru a tine parfumuri si uleiuri sfinte.
In Tibet , cochilia de melc este , totodata , un instrument muzical.Acompaniat de tobe si chimval , sunetul cochiliei “le inspaimanta pe stafii si il face fericit pe Buddha”.

In India , cochilia alba reprezinta zeitatile , cea rosie , casta brahmanica , iar cea gri , celelalte trei caste.Textele sacre povestesc despre Vishnu inmanand cochilia sa alba de melc lui Buddha , in semn de recunoastere a noii legi , Dharma lui Buddha.

Cochilia de melc este o mostenire a stravechiului corn de razboi , emblematic pentru putere , autoritate si suveranitate .Sunetele ei alunga toate spiritele rele din preajma , speria creaturile veninoase , si avea putere asupra dezastrelor naturale.In mitologia Hindu , sunetul asurzitor al acesteia avea darul de a teroriza inamicii , fiind numita “atotputernica cochilie alba” , si purtata de eroi in batalii .

In plan universal , cochilia , cu forma ei spiralata , simbolizeaza miscarea cereasca a soarelui , lunii , stelelor si planetelor de-a lungul cerurilor.Chinezii o considerau un simbol al norocului in calatorie .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu