luni, 4 aprilie 2011

Semnificatii tatuaje (H)

TATUAJE HAIDA

Haida , un popor indigen nord-american de pe coasta de nord-vest a Pacificului , este renumit in intreaga lume pentru frumusetea si complexitatea artei tatauajelor.Arta reprezentativa Haida , intalnita nu numai in tatuaje, ci si pe stalpi totemici , in sculpturi si picturi , deriva din stravechile blazoane ale clanurilor.Haida a fost la un moment dat una din cele mai tatuate populatii din lume , modelele lor de tatuaje fiind printre singurele care foloseau culorile , in special rosul si negrul.

Blazoanele Haida reprezentau adevarate cronici ale evenimentelor mitologice din istoria unei familii sau unui clan , mai ales atunci cand unul dintre stramosi era cunoscut pentru relatia sa cu o fiinta spirituala , intr-un context supranatural.Adeseori, povestirile referitoare la un astfel de eveniment erau narate si retransmise din generatie in generatie , ca un mod de singularizare a unei familii sau unui clan , reflectand o anumita pozitie sociala din societatea Haida.


Cele doua clanuri majore Haida erau Corbul si Vulturul , cu numeroase subclanuri , simbolizate de Urs , Broasca , Pasarea colibri , Castorul , Lutra , si altele.

HARLEY DAVIDSON / MOTOCICLETE

Tatuajele sunt adesea asociate cu motociclistii si motocicletele , in special cu Harley-Davidson , legendarul simbol al soselelor americane si un potent insemn al libertatii.

Proprietarii de motociclete Harley-Davidson nu sunt atrasi , de obicei, in alegerea lor de faptul ca aceasta marca ar fi cea mai buna din lume , ci de mistica masculina inglobata in Harley , de simbolismul “bikerului liber” ca o forma de reprezentare a individualismului american , dar si a “baietilor rai” si a imaginii macho.


William Harley si Arthur Davidson au produs primul prototip al motocicletei lor la inceputul anilor 1900. In timpul celui de-al doilea razboi mondial , compania a livrat fortelor militare americane peste 20.000 de exemplare , iar la debutul anilor 1920 a devenit cel mai mare producator de motociclete din lume.Rezervorul de benzina HD sub forma aerodinamica a unei lacrimi , aparut in anii 1829 , a inceput sa fie decorat in anii 30 cu emblema art deco a unui vultur.Compania Harley-Davidson a castigat o mare popularitate , fiind asimilata cu patriotismul american atunci cand si-a donat intreaga productie cauzei celui de-al doilea razboi mondial.Hoolywood-ul a contribuit prin filmele din anii 1950- 1970 la consacrarea imaginii Harley-Davidson ca un simbol al “baietilor rai” (“bad boys”).


Pentru fanii Harley , numele firmei si logo-ul inaripat inspira un adevarat cult , incluzand un cod al imbracamintii si ritualuri ocazionale , precum cel al rularii pe sosele in largi grupuri de motociclete.Numele de brand Harley-Davidson implica o anumita cultura , un stil de viata specific si un spirit de grup adesea exclusivist.

Modelele de tatuaje Harley-Davidson fac uz mai ales de logo-ul HD , incluzand , totodata , elemente simbolice patriotice americane , precum Vulturul golas american sau stelele si dungile steagului american.Alte imagini reprezentative sunt componentele motoarelor ( bujii, pistoane , biele).

Ca un omagiu adus filozofiei bikerilor “Live Fast, Die You, Leave a Good-looking Corpse” ( “Traieste in viteza , mori tanar , lasa in urma ta un corp frumos”) , multe tatuaje infatiseaza cranii umane , simboluri ale unei vieti scurte si trecatoare.

HARPA


Desi harpa este un simbol asociat de multa vreme cu Irlanda si irlandezii , putini oameni sunt familiari cu originile acestui simbol.Insula de Smarald (Emerald Isle) este reprezentata de un steag verde , semnificand stravechea traditie galica.Pe fundalul drapelului este infatisata o harpa , un simbol avandu-si originea in trecutul mitic al Irlandei.Aceasta flamura a devenit cunoscuta sub numele de “Steagul verde”.

Dagda , zeitatea suprema din mitologia irlandeza , obisnuia sa poarte o harpa , impreuna cu un cazan si o bata.Harpa, bogat ornamentata , confectionata din lemn de stejar , reprezenta muzica si poezia.Atunci cand Dagda canta la harpa , oamenii puteau fi siguri ca anotimpurile vor veni in succesiunea lor fireasca.Legenda povesteste cum Dagda a fost rapit de catre inamici , iar harpa sa a ramas spanzurata de perete, acoperindu-se zi de zi cu praf.La chemarea lui Dagda, insa, harpa a sarit drept in mainile zeului , omorand in calea ei noua inamici.


Potrivit traditiei, steagul reprezentand o harpa pe un fundal verde a fost creat in 1642 de catre nationalistul irlandez Owen Roe O’Neill si a capatat popularitate in timpul numeroaselor revolte impotriva Angliei.Dupa ce , la inceputul secolului XIX , a fost inzestrata cu o pereche de aripi , harpa de pe drapel a devenit cunoscuta sub numele de “Maid of Erin” (“fata lui Erin”) .Ea a fost incorporata in steagul familiei regale britanice , aparand in unul din cele patru dreptunghiuri , in parte inferioara din stanga. In zilele noastre , harpa (fara aripi) este insemnul presedintelui Irlandei.


In secolul XIX , emblema harpei pe fundal verde a fost reprezentativa pentru luptatorii dedicati uniunii Irlandei. Emblema a devenit sinonima cu cauza , fiind folosita adeseori la sfarsitul secolului de catre Daniel O’Connell , conducatorul unei miscarii rebele.Totodata , acest simbol a fost afisat in timpul demosntratiilor pasnice de respingere a uniunii cu Anglia.


Ca simbol al tatuajelor, harpa evoca “nemaipomenita frumusete” a Irladei , asa cum o descrie William Butler Yeats intr-un poem dedicat rebeliunii irlandeze din anul 1916.
Pe de alta parte , modelul de tatuaj al harpei reprezinta mistica , maretia si frumusetea muzicii , limbajului si poeziei irlandeze , dar si independenta, loialitatea , mandria si lupta de afirmare a identitatii a poporului irlandez.





HERUVIMI


Heruvimii sau ingerii sunt modele de tatuaje religioase , care evoca credinta si confera purtatorului un sentiment de protectie si calauzire spirituala.

Heruvimii sunt ingeri infatisati asemeni unor copilasi , de obicei, baietei.Din punct de vedere istoric , personajele inaripate cu o forma umana dateaza dintr-o perioada anterioara Bibliei , avand originea in miturile si legendele asiriene.Fapturile inaripate sunt vazute adesea ca mesageri sau calauzitori.In lumea ebraica , heruvimii sunt entitati supernaturale mentionate frecvent in Vechiul Testament si in Torah.


Conceptul heruvimului ca un “inger-copil” a aparut in Italia renascentista , un astfel de personaj fiind cunoscut sub numele de “putti”.

Heruvimii sunt folositi de multe ori in tatuaje moderne pentru evocarea sau comemorarea unei fiinte iubite care a parasit aceasta lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu